Mit tud a Sinopharm kínai vakcina? Mit jelent az inaktivált vírus? Kinek nem ajánlott és miért ez az oltóanyag? Szakgyógyszerészünk, Dr. Budai Marianna, PhD elmondja.

A Magyarországon is használt koronavírus elleni vakcina, a kínai vakcinaként ismert oltóanyag, inaktivált koronavírust tartalmaz. Mit jelent ez?

Génbázisú, vektor alapú és inaktivált vírusos vakcinák

koronavírus elleni vakcinák többsége jelenleg génbázisú, vagyis „csupán” mRNS-t tartalmaz, vagy valamilyen vektorba zárt géndarabkát juttat a szervezetbe,- és maga a koronavírus semmilyen formában nincs jelen bennük. Talán éppen emiatt, többen furcsán tekintenek a teljes koronavírust – inaktivált formában – tartalmazó vakcinákra. Félni azonban nem kell: mivel az oltás során csak inaktivált/elölt vírusok jutnak a szervezetbe, amik szaporodásra képtelenek, a megfertőződés, megbetegedés lehetősége kizárt.

Ellenben, az immunrendszer „idegenként” ismeri fel az inaktivált koronavírust, és működésbe lendül ellene. Kialakul az immunvédelem. Egy későbbi találkozás alkalmával, amikor „éles helyzetben”, már élő vírusok jutnak a szervezetbe, az immunrendszer jó eséllyel visszaveri a valós vírusok jelentette támadást, és nem alakul ki (súlyos) megbetegedés. Az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák jellemzően erős immunválaszt generálnak, és emiatt nem ajánlott az alkalmazásuk kórosan gyengült immunrendszerű egyéneknél.

Felszaporítják a vírust, elölik, majd adjuvánst adnak hozzá

Megjegyzendő egyébként, hogy az inaktiválásos technológiával történő víruselőállítás az egyik legdrágább módja a vakcinagyártásnak. A felszaporított vírusokat speciális anyagok, hő vagy sugárzás segítségével inaktiválják, vagyis elölik; a Sinopharm vakcinánál ez béta-propiolaktonnal történik.

Az oltóanyagos ampullákba a meghatározott számú inaktivált víruson kívül hatásfokozó adjuváns is kerül. Az adjuváns általában nagyon kis mennyiségben, az egészségre semmiképpen sem ártalmas dózisban alkalmazott alumíniumsó; a Sinopharm vakcinánál alumínium-hidroxid.

Nem a „kínai” az első és egyetlen inaktivált koronavírust tartalmazó oltóanyag

A modern vakcinák útvesztőjében sokszor elfelejtődik, hogy az inaktivált/elölt vírusokat tartalmazó vakcinák hatékony és biztonságos használata mekkora múltra tekint vissza. Elegendő csak arra gondolni, hogy Magyarországon a járványos gyermekbénulás elleni kötelező, csecsemőkori védőoltások, vagy például a veszettség elleni oltás is inaktivált vírusokkal történik.

A koronavírus elleni oltásokat tekintve is több vakcina inaktivált vírust tartalmaz: a hazánkban is használt Sinopharm „kínai” vakcinán kívül a szintén kínai Sinovac cég által fejlesztett CoronaVac, illetve a Bharat Biotech által fejlesztett Covaxin oltóanyagok is inaktivált vírusokat tartalmaznak (az utóbbi két vakcina nincs használatban Magyarországon).

 

Aggodalomra semmi ok: a gyártástechnológia több évtizedre tekint vissza, az oltás biztos, hogy nem okoz megbetegedést, és a nemzetközi adatok alapján a kialakuló védelem nagy hatékonyságú. A Sinopharm vakcinájával kapcsolatosan közölt hatékonyságbeli adatok – a rangos The Lancet Infectious Diseases folyóiratban közöltek alapján – 79 százalékos  védelemről árulkodnak. A beoltott személyek körülbelül 30 százalékánál  jelentkeznek az oltás követően mellékhatások, amik jellegükben enyhék és mérsékeltek, és tipikusan az injekció beadása helyén kialakult fájdalomról, illetve lázról számolnak be.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: medicalnewstoday