Dobra verem – párban nem voltunk szerencsések – megválok a mi autónktól – rám és a rendszámra utaztak az egyenruhások – útban vannak a vének
Suzikim a régi 2

Eladó a képen látható veterán Suzuki vagon. Kitűnő állapotban, frissen vizsgáztatva. Egy igazi haszonállat, ha a hátsó üléseit lehajtom akár költöztetésre is alkalmas. Ebbe bármit be lehet rakni, minden belefér. Sosem hagyott cserben, emlékszem az ország másik végéből elszakadt kuplungvezetékkel is hazajöttem. Gyorsul még lejtőn felfelé is mivel 1500 köbcentis motorja csúcserővel bír. Az utóbbi öt évben nálam sosem volt mosva mégis tükör tiszta, különleges a dukkózása. Lepereg róla a kosz.

Hogy miért verem dobra, nos, válaszom egyszerű, s tényszerű, mi ketten együtt nem voltunk valamilyen szerencsések. Amikor abban a cseh szélhámos fóti autóbazárban megvettem egy hétvégén, elfelejtették a rendszámát aktiválni.  Mire Miskolcra értem vele háromszor büntettek meg.  S még csak elnézést se kért a cég.

Az utóbbi időben pedig megtapasztaltam, pikkelnek erre a kocsira. Én, mint öreg kopaszodó nyugdíjast folyamatosan kipécéznek a hatósági emberek.  Úgy gondolják a vén hülye mindenért pengetni fog, zsebbe vagy a kincstárba, s én leszek az, aki kihúzza a gazdaságot a csődhelyzetből. Laza a biztonsági öv, rozsdás a mentőláda ollója vagy éppen kitalálják rossz helyen fordultam be vagy ki.  Ha van, időm visszamehetek megnézni, igazuk van e ezeknek az a közegeknek, ha nincs, akkor sietségemben mindent aláírok. Különös, hogy a másik autómmal még soha nem meszeltek le és nem szondáztattak, nem jutott eszükbe semmilyen kihágást rám kenni.  Megértem az egyenruhás közeg is igyszekszik a kisebb ellenállás irányába mozdulni.  Látva, öreg a delikvens, a kocsija se ma jött ki a szalonból csapjunk le a kéthavi benzinpénzére. Ha nem majd nem tud, tankolni addig se szennyezi a levegőt.

Mióta ebből a kocsiból a két hős miskolci rendész (egyikőjük már leszerelt, a párja látszólag megússza, lapít az igazság kimondásával nem úgy mint a volt főnöke, aki a bíróságon már berezelt )teljesen alaptalanul kirángatott és bántalmazott Miskolcon a nagyposta előtt az óta ebben a kocsiban rosszul érzem magam. Ám az okos rendőrnő minden helyszíni bizonyítási kísérletre előírta ezt a kocsit hozzam magammal. És a szakadt zsebű nadrágot és az akkor viselt kabátomat.  Némi felárral ezeket is hozzáadom a járgányhoz. Tehát idáig, mint bűnjeleket őrizgettem. Bár nem lettem volna köteles. Második tulajdonosa vagyok szervizkönyvvel igazolva.

Ki ad érte többet? Ötszáz ezerről indulunk…