Miskolc Holding cégcsoport: ahol a zöld ötletek gyakorlattá válnak

 

A környezetünk védelméről nem elég beszélni, ezért cselekedni is kell. Ennek szellemében működnek a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai is, ahol igyekeznek a zöld gondolatokat gyakorlattá tenni.

Minden évben június 5-én tartják meg a Környezetvédelmi Világnapot, amelyről 1972-ben az ENSZ első „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáján döntöttek. Az azóta eltelt évtizedekben a környezetvédelem egyre fontosabb téma lett, hiszen hiába minden erőfeszítés, újabb és újabb szennyezésforrásokkal kell megküzdeni. Elég csak a legfrissebb példát megemlíteni: a Dél-Dániai Egyetem kutatói szerint az arcmaszkok ökológiai időzített bombát jelentenek. Mára ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a védőeszközöknek a száma, amik a kukákban végzik: egy friss felmérés szerint havonta immár 129 milliárd arcmaszkot dobnak el világszerte, percenként mintegy 3 milliót.

Ami azonban tény, a hagyományos és új iparágak egyre inkább a fenntarthatóság szellemében működnek. Az idén 15 éves Miskolc Holding tagvállalatainál  szintén kiemelt feladat a fenntarthatóság, és ennek megvalósításáért sokat is tesznek: az eddigi eredmények, visszajelzések arra utalnak, hogy a megfelelő irányba mozdultak el. Ennek kiemelkedő példája, hogy a megújuló, környezetbarát energiaforrások példamutató használatáért, valamint az így megvalósított alacsony szintű széndioxid-kibocsátásért Távhő Ökocímke védjegyet nyert el a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Ez azt igazolja, hogy a miskolci távhőrendszer energiahatékony, a megújuló energiafelhasználás és az alacsony szén-dioxid kibocsátás tekintetében pedig kiváló, A+ energiaosztályba sorolható. Zöld energia tekintetében kiemelkedő az avasi és belvárosi ellátási terület, amely egyben a város két legnagyobb hőkörzete is. Egészen pontosan ez 32 ezer miskolci távfűtött lakásból 25 ezer lakást jelent, így jelentős számú ügyfél veheti igénybe a környezetbarát távhő szolgáltatást.

Az köztudott, hogy a környezeti terhelés jelentős részét a közúti forgalom okozza, éppen ezért van jelentősége annak, hogy a tömegközlekedésben mennyire érvényesül a zöld szemléletmód. Nem véletlen, hogy az MVK Zrt. a legfontosabb feladatai közé sorolja az autóbuszok füstgázemissziójának csökkentését a megfelelő karbantartással, a járműállomány folyamatos korszerűsítésével, valamint gépjármű telephely és a végállomási létesítmények üzemeltetésével összefüggő környezetterhelés minimalizálásával. Ebbe a koncepcióba illeszkedett a Zöld Nyíl projekt lebonyolítása, az új villamosok és CNG-s, azaz sűrített földgázzal működő buszok beszerzése is.

A friss, tiszta ivóvíznél talán nincs is fontosabb dolog a mindennapjainkban. Ezt szem előtt tartva, a MIVÍZ Kft. már 2002. júliusától rendelkezik integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerrel (ISO 9001 és 14001). Ezt minden évben egy külső auditáló szervezet vizsgálja felül, annak érdekében, hogy a kitűzött környezetvédelmi célokat folyamatosan teljesíteni tudják. A cég hamarosan elindítja új projektjét, amelyben a csomagolásmentes vízfogyasztásra, és az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra helyezik a hangsúlyt.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a Miskolc Holding egyik legzöldebb cége, és ezt akár szó szerint is vehetjük, hiszen ők foglalkoznak a város zöldterületeinek gondozásával. Mindezt igyekeznek környezetkímélő eszközökkel és módszerekkel végezni.

Hasonló jelzőkkel illethető a Miskolci Állatkert, amely minden tekintetben a természet fontosságát közvetíti. Kihasználva az egyedülálló környezetet, számos programot és különlegességet kínálnak, amelyek a jövő nemzedékéhez közelebb hozzák a természet szeretetét és megóvásának fontosságát.

A Miskolci Fürdők Kft. is az egyik legnagyobb természeti kinccsel, a vízzel dolgozik minden nap a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok betartásával. Az Ellipsum Élményfürdő komplexumban is számos téren figyeltek a fenntarthatóságra: a burkolt felületek jelentős része vízáteresztő alépítménnyel rendelkezik, ami hozzájárul a területen a csapadékvíz megtartásához, talajba szivárogtatásához. Ez mikroklimatikus szempontból is jótékony hatással bír. A projekt megvalósításának része volt 10 elektromos autó töltésére szolgáló berendezés, valamint az egyik épületrész tetejére 168 monokristályos napelem modul telepítése, 2 inverterrel együtt. Az Élményfürdő környezetében számos alacsony félcserjét, cserjét, évelő és lombos fát ültettek ki.

 

A Miskolc Holding – csakúgy, mint tagvállalatai – számára is kiemelt feladat a minél környezetkímélőbb működés. A hulladékok szelektív gyűjtése már minden telephelyen alapvető elvárás, és ugyanez igaz az energiatakarékosságra is. Fontos lépés volt, amikor a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási területe2020-ban először hirdette meg az elektronikus lakáspályázatot. Korábban az évi több ezer pályázatot papíralapon kellett benyújtani, ám ez most alapjaiban változott meg: immár a teljes ügyintézés elektronikus úton zajlik le. Tovább folyik a Miskolc Holding tagvállalatainál, illetve telephelyein a fásítási program, amelynek célja az igazán zöld környezet kialakítása.