Vannak akik Jeruzsálemben keresik az igazságot – a szakállas zsidók keveslik a jutatásukat – a ” jószágtesteket” is szeretnék magukénak tudni – a magyar államot semmire nem kötelezheti egy távoli vallási bíróság
A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata határozatot hozott abban a perben, amelyet két izraelita szervezet indított a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott állami örökjáradék újraelosztásának ügyében.
A vallási bíróság felkérte a magyar kormányt, hogy a zsidó felekezetek esetében függessze fel az elvett ingatlanok után járó úgynevezett örökjáradék kifizetését. Egyúttal bírálta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), amiért távol maradt a tárgyalástól.
A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata határozatot hozott abban a perben, amelyet a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) indított a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott állami örökjáradék újraelosztásának ügyében – olvasható a MAOIH lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásban. A Bét Din (vallási bíróság) elvi éllel hirdette ki az igazságos felosztás szempontjait meghatározó döntvényét. Jelesül: a második világháborúban, illetve a kommunista államhatalom idején a közösségektől elvett ingatlanoknak és más vagyonelemeknek az eredeti vallási irányzatú közösséghez, vagy azok jogutódjaikhoz kell visszakerülniük, ugyanez vonatkozik a kárpótlás gyanánt szolgáló „jószágtestekre” is. A vallási élet céljaira kapott költségvetési forrásokat illetően, a zsidó vallásjogban meghatározottak szerint, a Tóra-tanulás és oktatás elősegítése, zsinagógák, rituális és vallási intézmények építése és fenntartása, a zsidó hitélet közösségi, családi és egyedi szintű megélésének biztosítása kell előnyt élvezzen más (világias) kulturális és közösségi célokkal szemben – fogalmaz a közlemény.
Az elosztás arányainak meghatározásánál figyelembe kell venni az egyes közösségek aktivitását, illetve azok számát, akik részesülnek a hitéleti és azokat közvetlenül kiegészítő tevékenységek jótékony hatásából. Amennyiben az elosztás korábban nem a fenti szempontok alapján érvényesült, úgy helyes a már kialakult aránytalanságokat orvosolandó pozitív megkülönböztetést alkalmazni, hogy a „múltbéli hibás elosztás kompenzálva legyen minden érintett irányába”.
A Mazsihisz távolmaradását értékelve a bíróság ítéletében hangsúlyozta: „a zsidó vallásjog szerint, aki visszautasítja a Tóra törvénye szerinti ítélkezést, az magát a mózesi tradíciót vonja kétségbe”. A rabbinikus bíróság a korábban hozott átmeneti végzését jogerőre emelte. Ennek értelmében felkéri Magyarország kormányát, hogy függessze fel a pénzeszközök kifizetését egészen addig, amíg az elosztással kapcsolatban új – a jogszerűség és az igazságos elosztás talaján álló – kritériumok meghatározása valamilyen módon nem jön létre. Az örökjáradék folyósítójaként „kényszerű alperesi pozícióban lévő” magyar állam képviselője, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a magyar kormány figyelembe kívánja venni a Bét Din elvi jogi állásfoglalását.
A Bét Din írásos ítéletének kézhezvételét követően a MAOIH a perben hozott döntés és elvi állásfoglalás értelmében indítványozni fogja, hogy a magyar állam kezdeményezzen egyeztetéseket a felek között.

Nehezen tudom ezt a hírt szó nélkül hagyni. Ez már nem a hazai zsidóság belügye. Ha egy zsidó szervezet az izraeli vallási bírósághoz fordul, hogy a magyar kormány még többet jutasson neki és az ott hozott döntést ki akarják erőszakolni több mint durva beavatkozás lehet a hazai belpolitikába.Mindenki tudja, hogy ebben az országban a neólog zsidóság van fölényes többségben. Ők azok akik a Holokauszt után se adták fel hitüket, nem váltottak más felekezetre, s távol áll tőlük a zsidóságukra való hivalkodás. Nem asszimilálódnak és a hitéletüket a zsinagógában élik meg.Az a bizonyos jövedelemből származó egy százalék fontos mértékegysége annak, hogy a Mazsihisz megkerülhetetlenüla legnagyobb és a legtekintélyesebb zsidó vallási szervezet.S ha a magyar kormány csupán ebben az egy ügyben alárendelné magát egy jeruzsálemi vallási bíróság ítéletének ismerve az ottani testület elvakult hegenomisztikus ambicióját legközelebb már ennél fontosabb dolgokba is beleártanák magukat. Aligha hiszem, hogy bárki is ezt szeretné.

Szégyenteljes egy akció, az ebben aktívan résztvevők bizonyára a Hágai nemzetközi bíróságot és az ENSZ biztonsági tanácsát is megostromolják majd.  Hiszen pénzről van szó.