Határok nélkül… – Ingyenes filmvetítés és közönségtalálkozó
Kerényi Laci

 

 

 

A „Határok nélkül…” program keretében 2021. augusztus 28-án 14:00-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében a Virágos kerteken át – A Fazekas Gyermekkar Japánban és az Összetartozunk című magyar dokumentumfilmek ingyenes vetítésére, majd közönségtalálkozóra kerül sor, amelyen jelen lesz a filmek miskolci rendezője, Kerényi László.

 

Virágos kerteken át – A Fazekas Gyermekkar Japánban

magyar dokumentumfilm, 43 perc, 2007

A helyszín Hamamatsu, japán város, ahol az ötévenként rendezendő Nemzetközi Ifjúsági Kórusfesztivál eseményei zajlanak. Ide hívták meg a Fazekas Gyermekkart Miskolcról. A Fazekas Iskola diákjai Hamamatsuban egyedül képviselték Magyarországot és a magyar zenét. Három nap, próbák, találkozók, fellépések, percre megszervezett napirenddel követték egymást, városnézés, kirándulás, pihenés nélkül: ezt vállalták és példamutató fegyelmezettséggel teljesítették a miskolci gyerekek. Erről a három napról szól a film, miközben arra is választ kapunk, vajon mi az oka annak, hogy külföldön egyre népszerűbb a Kodály módszer.

 

Összetartozunk

magyar dokumentumfilm, 38 perc, 2010

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára kiemelt fontosságúak az országhatárokon átívelő cserekapcsolatok. Az Észak magyarországi Régió ifjúsági táborsorozatot indított a Kárpát- medencében élő magyar fiatalok számára. Az első alkalommal Erdélyben, majd Kárpátalján rendezték meg az „Összetartozunk” tábort. 2009-ben a házigazda Miskolc volt. Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból és csángók lakta településekről is érkeztek magyar gyerekek. Az egyhetes tábornak minden alkalommal 100 lakója volt. 2010-ben a Vajdaságban, Muzslyán rendezték meg a negyedik „Összetartozunk” Máltai ifjúsági tábort.

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:00-20:00 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).