Egy régi fotó kapcsán – amikor a miniszterelnök sajtófőnöke házhoz jött – Horn Gyulával egy kupéban jöttünk haza Hidasnémetiből – amikor kedvemért állt meg a vonat a nyílt pályán

Időnként a kezembe akad egy egy kép a kupacból. Sajnos gondolkodnom kell, hogy mikor készülhetett, kik vannak rajta és mi célból téptük a szánkat, mi lehetett az a fontos tárgyalás amelyre ilyen szépen összegyültünk. Nos, most valahogyan beugrott minden. A kép bal oldalán Szabó József Jenő a valamikori Határőr újság főszerkesztője aki később Horn Gyula sajtófőnőke lett. Zseniálisan, rugalmas és újságíróbarát volt, nem is csoda hiszen korábban maga is a firkászok félbarna kenyerét ette. Mindenről meg lehetett győzni sőt még annak az ellenjezőjéről is. Soha nem zárkozott el a miniszterelnöki interjúk készítése elől. Extrém helyzetekben is ura volt a főnök médiakapcsolataiban. Például jómagam nem is egyszer beszélgethettem Horn Gyulával minden kötöttség nélkül. Nem beszéltük meg előrea kérdéseket, hogy miről lesz szó, nem okítottak ki, mi is amelyikről kussoljak.

Egyízben már nem is tudom miért volt ez fontos, de a miniszterelnök egy nagyon kényelmetlen kis rendőrségi helikopterrel a pílóta mögött kuporogva  érkezett Hidanémetibe a vasútállomásra. Az utolsó pillanatban kaptuk a fülest, rögtön útnak indultunk – emlékszem menetközben még Berta László főkapitány kocsiját is megelőztük. Meg is intett. Majd addig  Józsi vagy Jenő visszafelé megszervezte, hogy a főnökével egy kupéban jöjjünk vissza hazafelé. Cirka félórás út volt, így még azt is megtudtam, Horn elnök úr maga köti meg a nagy csomós nyakkendőit, viszont valamennyit a felesége veszi és válogatja ki reggelenként. Mivel nem akartam Budapestre menni, egyszer az életben a kedvemért megállt a vonat Miskolc előtt a nyílt pályán, hogy átszállhassak a kocsimba.

Ez a kép Miskolcon készült a Déli Hírlap Széchenyi úti szerkesztőségében a szobám tárgyalójában.  Balró jobbra vendégeim még Lódi György az MTV szerkesztője és mellette Fónagy István az Északhirnök főszerkesztője. Hogy minek köszönhetjük József Jenő látogatását, betoppanását? Elárulom. Miskolcon a piac környékén feltünt egy toprongyos, de kopottan elegáns figura, amely megszólalásig hasonlított Horn Gyulára. Alacsony volt, zömök és mozgásában is volt valami hasonlóság.  Sokan rácsodálkoztak.  A fíckó annyira beleélte magát a szerepébe, hogy kiadta magát a miniszterelnök testvérének. Mi ott nagy komolyan arról tárgyalunk, mennyire vegyük komolyan mindezt és a médiában miként viszonyuljunk ehhez a ritka szenzációhoz. Jelentem mint akkoriban mindent ezt is megoldottuk. Nem volt kormányválság, semmi cirkusz, a helyén kezeltük az ügyet. Igaz, ebben a témában időnként még telefonon többször is szót váltottunk, de minek…..