Megnyerhetik a négylábúak szavazatait – a  politikusok saját vagy kölcsön ebekkel kampányoltak- igaz a hasonulás a gazdival – Edison harciállatként gubbasztott a fenyő árnyékában  –
Ede Edison

Edison, Sajóörösi vitéz Ede egy igazán bátor eb. Mivel a személyi edzőm, naponta egy órán át kilométereket sétáltat, kisebb nagyobb pihenőkkel miközben megszabadul a szilárd üzemanyagától. Közben körbe pislantja azokat a helyeket, amelyeket okvetlenül meg kell jelölnie a konkurencia elriasztására. S amit még tudni kell, nincs az a nagyméretű négylábú, amelyet meg nem ugatna. Ugatásával verbálisan megfenyegeti a szembejövő kutyákat. A pszichológus szerint ennek az lehet az oka, hogy Edison nem érzi magát kutyának. Érdekes magyarázat, ám esélyét sem látom, hogy ennek az ellenkezőjéről meggyőzzem.

Különben bármennyire harcedzett pénteken már az első petárdadurrogtatásra ugyanígy reagált, mint a több négylábú, amelyek nem a tűzszerészeknél szolgálnak. Fülét farkát behúzva battyogtunk a házunk környékén és estefelé már a karácsonyfa mögé vackolta be magát. Félelmében. Szerintem ezzel elárulta önmagának is, hogy ő bizony egy kutya. S nem is akármilyen.

S míg Edison a villogó fenyőfa tövében ejtőzött, egy ültőmben húsz politikus közösségi nyilatkozatában gyönyörködtem.  Mindannyian egy saját vagy egy kölcsön kutyussal pózoltak. Kérték, ne petárdázzak, mert a kutyák nem szeretik a tűzijátékok zaját. Nem titok, hogy ezek pártköltségen megjelenő politikai hirdetések voltak. Ki is írták, nehogy félreérthető legyen. Ha Edison is voksolhat, majd magam jelzem neki, kik azok, akik az érdekeit is merészen képviselik. Kik azok, a nem kétfarkú kutyapártiak, amelyek olyanok, mint a Tefal – amely mindenkire gondol.

Egyébként ha ebben a kérdésben a politikusok – mint kiderült mind az egyfarkú kutyák védelmét fontosnak tartják, egyhangúan megszavazhatják a petárdázás betiltását.  Magát a tűzijátékot aligha, de a sok sok privát durrogtatást egy tollvonással megszüntethetik.

Eszembe jutott még egy nevezetes, messze híres, nyugatias, elnyugatiasult marketingidea – kisgyerekkel, meztelen csinos nővel és cuki kiskutyával mindent el lehet sózni. Még politikusokat is. Meg az is beugrott, hogy az a mondás járja, hogy a gazdik egy idő után kezdenek a kutyusukra hajazni. Nem is tudom melyiköjük kezdi, a négylábú hasonul a gazdájára vagy fordítva. Most, hogy megnéztem ezeket a cuki kategóriás hirdetéseket azt kell mondanom, ebben is lehet valami.