Jáir Golán gazdasági miniszter-helyettes (Meretz) felszólalása a Kneszetben fotó: Kneszet Channel/ Youtube képernyő fotó

ujkelet.live

Jáir Golan gazdasági miniszter-helyettes (Meretz) elhatárolódott a csütörtök reggel tett kijelentéseitől, amelyekben egy illegális szamáriai előőrsön tartózkodó zsidó telepeseket „félállatok”-nak bélyegzett meg, de kitartott a csoporttal szembeni kritikája mellett.

,,Sajnálom a megjegyzést, amely egy problémás kifejezést tartalmazhatott. Dühből hangzott el, és ez megtörténhet egy interjú során” – nyilatkozta Golán este a Channel 12-es csatornának. „Használhattam volna jobb kifejezést is, például ‘aljas gengszterek’”.

A miniszterhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kitart a chomesi telepesek tettei elleni érvelésének lényege mellett.

„A probléma nem az én megjegyzéseimben van. Ez egy olyan banda, amely szisztematikusan és következetesen ártatlanokban, vagyonban, izraeli katonákban és rendőrökben tesz kárt, és sírokat gyaláz” – mondta Golán. „Egész életemben harcoltam a palesztin terror ellen. Nem kell kioktatni, hogy mi az, de úgy gondolom, hogy a belső veszély nagyobb, mint a kívülről jövő veszély. Nekünk, Izraelben élő zsidóknak ki kell tépnünk ezt a gonoszt” – mondta a miniszterhelyettes, aki korábban az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnök-helyetteseként szolgált.

Golán csütörtök reggel a Kneszet csatornának adott interjújában a szamáriai Chomesh illegális előőrs lakóira utalva használta a ,,félállat” kifejezést, ami nagy felzúdulást keltett képviselőtársai és az ellenzék részéről.

,,A helyszínt a törvény értelmében kiürítették. Senkinek sem szabadna ott lennie. Amikor a júdeai és szamáriai hadosztály parancsnoka voltam, senkit sem engedtem vissza, hogy letelepedjen ott. Miért nem említi senki, hogy ezek az emberek, akik ott letelepednek intéznek támadásokat Burka [palesztin] falu ellen, sírköveket törnek össze, pogromot hajtanak végre” – mondta. ,,Mi, a zsidó nép, aki pogromokat szenvedett el a történelem során, mások ellen pogromokat hajtunk végre? Sírköveket törünk össze?”

,,Ezek nem emberek, hanem félállatok. Megvetendő emberek, és a zsidó nép romba döntői. Nem szabad támogatnunk őket. Erőszakkal kell őket eltávolítani őket a területről, hogy helyreálljon a közrend. Ez a nacionalista és szélsőséges tombolás katasztrófát hoz ránk. Ezek az emberek palesztinok millióit akarják annektálni.”

Naftali Bennett miniszterelnök, aki a nemzeti-vallásos jobboldali Jamina pártot vezeti, és maga is egykori telepesvezér, elítélte Golán megjegyzéseit.

,,Jáir Golán szavai Chomes telepeseivel kapcsolatban sokkolóak, általánosítóak és a vérvád határát súrolják” – írta Bennett Twitteren. ,,Júdea és Szamária benépesítése korunk útja. Nem idegen földet vettünk el, hanem apáink földjét.”

De Golán rákontrázott. „Megjegyzéseimben a sírpusztítókra, az ártatlanokra támadókra, a tulajdon rombolóira utaltam… Hogyan kell bánni az ilyen emberekkel? Hogyan kell hívni az ilyen embereket? Itt az ideje, hogy elmondjuk az igazat – ez nem a mi zsidóságunk” – írta Twitteren.

Ajelet Saked belügyminiszter, szintén a Jaminából Twitteren nyilatkozott Golánról.

,,Jáir Golán szavai gyalázatosak, és szégyent hoznak a múltjára” – írta. ,A chomesi telepesek úttörők, a föld szerelmesei. A Chomes Jesiva a Tórát és a fényt terjeszti, kiűzve egy kicsit ebből a sötétségből. Jáir Golán folytathatja a fecsegést, miközben a csodálatos úttörők folytatják a föld benépesítését.”

Jáir Lapid külügyminiszter (Jes Atid) Twitter kijelentette, hogy elítél ,,minden olyan sértő beszédet, amely az izraeli társadalmat polarizáló és pusztító szélsőségességbe sodorja”, és elvárja ,,a koalíció tagjaitól, hogy személyes példát mutassanak tiszteletteljes és tisztességes beszédmódban még a tőlünk eltérően gondolkodókkal szemben is”.

„Az, hogy tudunk-e együtt élni itt, attól függ, hogyan beszélünk azokról a dolgokról, amelyekben nem értünk egyet” – tette hozzá.

Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter (Új Remény) szerint Golán kijelentései „súlyos, hamis és általánosító kirohanásnak minősülnek a telepesek ellen”.

„Megjegyzései („pogromok”) az Izrael gyűlölők ‘telepes erőszakkal’ kapcsolatos kampányát szítják. Minden erőszakot el kell ítélni és kezelni kell, de Golán maga is tudja, hogy a telepesek Júdea és Szamáriában már évek óta ott élnek, és erőszak célpontjai” – írta Szá’ár Twitteren.

Beni Gantz védelmi miniszter kijelentette, hogy „határozottan elítéli” Golán kijelentését, és hozzátette, hogy „mint valaki, aki meglátogatta a Dimentman családot, és találkozott néhány emberrel Chomeshban, kijelentem, hogy bár be kell tartani a törvényt, ezek értékes emberek, akik szeretik az országot és az államot nem kevésbé, mint bárki más.”

A Jad Vasem elnöke, Dani Dajan szintén Twitteren válaszolt Golán kijelentésére, mondván: „A ‘félállat’ egy kifejezés a náci rasszizmus lexikonjából, amelynek nem adunk helyet az izraeli diskurzusban, különösen egy kormánytag részéről.”

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, a konzervatív Likud Párt vezetője szintén kritikzálta a kijelentést.

,,A júdeai és szamáriai telepesek nem ‘félállatok’, ahogyan Jáir Golán miniszterhelyettes – a Bennett-kormány tagja – ma utalt rájuk. A telepesek cionista úttörők, akik betelepítik őseink földjét” – mondta az ellenzéki vezető. ,,Ezután a szégyenletes kijelentést követően, amely egyenesen a náci terminológiát használja a zsidó nép számára, Bennettnek ma el kell bocsátania Jáir Golánt.”

Még Golán Izrael Júdea és Szamáriában lévő jelenlétet ellenző baloldali Meretz Pártjának tagjai is ellenérzéseiket fejezték ki a tüzes kijelentései miatt.

,,A chomesi telepesek nem félállatok, hanem törvényen kívüliek, és el kell őket távolítani a területről” – írta Michal Rozin Meretz-képviselő Twitteren.

Az erőszak fellángolása a térségben a múlt hónapban történt terrortámadással kezdődött, amelyben megölték a 25 éves Jehuda Dimentman jesivahallgatót.

A Chomes Jesiva anno megfelelő engedélyek nélkül olyan helyen épült, ahova a 2005-ös elszakadási törvény értelmében illegális az izraeliek látogatása. Izrael 2005-ben egyoldalúan kivonult a Gázai övezetből és négy Júdea és Szamáriában lévő telepről.

A jesivát általában nem őrzik izraeli katonák, mivel palesztin falvak között, más telepektől távol helyezkedik el, és az izraelieknek tilos ott tartózkodni.

A jesiva 15 éve létezik előőrsként a helyszínen. Az ott lévő ideiglenes épületeket időről időre eltávolítják, majd gyorsan újraépítik.