Orosz gépek közelítették meg a brit partokat, riasztották a légierőt  – cicáznak az égbolton

Korábban orosz harci gépek néztek farkasszemet amerikai nehézbombázókkal  nemzetközi légtérben. Aggasztó, hogy egyre gyakoribb az ilyen úgynevezett cicázás a fejünk felett. Vajon ki tudja megmondani, hogy ezek a manöverek felsőbb parancsra történnek vagy a katonai pílóták szórakoznak. Egymással.

 Most éppen orosz repülőgépek jelentek meg a brit légtér közelében szerdán, amire reagálva riasztották a brit királyi légierő (RAF) egységeit.

A BBC szerint összesen négy repülőgépet észleltek Skócia partjaitól északra. Erre reagálva több brit vadászgépet, valamint egy légi utántöltő repülőgépet is kivezényelt a brit légierő.

Az RAF közlése szerint az orosz gépek nem hatoltak be a brit légtérbe, csupán megközelítették azt, mielőtt a saját vadászgépeik beérték, figyelmeztették és távolabbra kísérték azokat.

A BBC megjegyzi azt is, hogy a hidegháború óta több ehhez hasonló eset is volt, amikor az orosz gépek megközelítették az Egyesült Királyság légterét, most azonban az orosz-ukrán konfliktus miatt egy-egy ilyen esetnek nagyobb jelentősége és visszhangja van.

(via BBC)