Naftali Bennett miniszterelnök az Izraeli Védelmi Erők tiszti kurzusának diplomaosztó ünnepségén a Bahad 1 bázison 2022. február 24. Fotó: képernyő fotó/ YouTube

ujkelet.live

Naftali Bennett Izraeli miniszterelnök csütörtökön nem ítélte el Oroszországot, sőt név szerint sem említette az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos megjegyzéseiben.

„Az általunk ismert világrend változóban van” – mondta az Izraeli Védelmi Erők tiszti kurzusának diplomaosztó ünnepségén a Bahad 1 bázison, Mitzpe Ramon közelében, a Negev-sivatagban. ,,A világ sokkal kevésbé stabil, és a mi régiónk is napról napra változik.”

„Ezek a napok arra tanítanak bennünket, hogy a hadseregek közötti háború sajnos nem a múlt jellemzője” – mondta, és Izraelt „az erő, a stabilitás, a biztonság és a remény horgonyának” nevezte egy veszélyes régióban.

A miniszterelnök ismételten felszólította az Ukrajnában lévő izraelieket, hogy hagyják el az országot.

,,Távozzatok most. Védjétek az életeteket. Munkatársaink az ország nyugati részének határátkelőin várnak titeket”.

„Minden zsidó tudja, hogy itt Izraelben várjuk őt, hogy Izrael állam ajtaja mindig nyitva áll.”

„Ezek nehéz, tragikus idők” – mondt Bennett. ,,Szívünk az ukrajnai polgárokkal van, akik igazságtalanul belesodródtak ebbe a helyzetbe.”

A médiának névtelenül nyilatkozó diplomáciai tisztviselő azt állította, hogy Bennett direkt kerülte Oroszország említését beszédében, melyet koordinált Jáir Lapid külügyminiszterrel.

Izraeli tisztviselők azt mondták a Walla riporterének, hogy nem hiszik, hogy az izraeli álláspont az orosz invázióról ártana Izrael Szíriában végzett műveleteinek.

Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter aggodalmát fejezte ki az ukrajnai zsidók sorsa miatt az orosz invázió közepette.

„Nagyon aggaszt az ukrajnai helyzet, és különösen a térségben élő zsidó közösségek biztonsága miatt” – mondta Sáj a közleményében.

„Izrael Állam mindig gondoskodni fog a veszélyben lévő zsidókról, bárhol is legyenek” – tette hozzá. „A diaszpóraügyi minisztérium segélycsomagot készít az ukrajnai zsidó közösségek számára, és készek vagyunk arra, hogy reagáljunk bármilyen módon.”

Bennettel ellentétben Jáir Lapid külügyminiszter délben elítélte Oroszország teljes körű invázióját Ukrajna ellen, amely órákkal korábban kezdődött.

„Az Ukrajna elleni orosz támadás súlyosan megsérti a nemzetközi rendet. Izrael elítéli ezt a támadást, és kész humanitárius segítséget ajánlani az ukrán állampolgároknak.”

,,Izrael számára nem ismeretlenek a konfliktusok, és a háború nem a megfelelő út a megoldásukhoz. A háború első órái és napjai egyben az utolsó alkalmak is, amikor még megállhatsz és visszatérhetsz a tárgyalóasztalhoz a világhatalmak közvetítésével, hogy békésen rendezd a vitákat”- mondta Lapid közleményében.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Izrael ,,jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt”, és felszólította a még Ukrajnában tartózkodó iz

Naftali Bennett miniszterelnök este helyzetértékelést tart Oroszország ukrajnai inváziójáról, melyen Lapid külügyminiszter és Beni Gantz védelmi miniszter is jelen lesz.

A Külügyminisztérium legfrissebb becslései szerint mintegy 8000 izraeli maradt Ukrajnában.

A Külügyminisztérium szerint a minisztérium teljes állománya a nyugat-ukrajnai Lvivben tartózkodik. A követség koordinátáit megadták az oroszoknak is.

Külügyminisztérium sajtóközleménye:

Néhány órával ezelőtt az ukrajnai háború új és nehéz szakasza kezdődött. Az ország légterét lezárták és minden járatot töröltek. A Külügyminisztérium felszólítja az országban tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát a nyugati felével szomszédos országokon keresztül, a biztonsági helyzetnek megfelelően.

A Külügyminisztérium felszólítja az Ukrajnában lévő izraeli állampolgárokat, hogy kövessék a médiában megjelenő híreket, és engedelmeskedjenek a helyi biztonsági erők utasításainak.

Azok az állampolgárok, akiknek segítségre vagy útmutatásra van szükségük, felvehetik a kapcsolatot a külügyminisztérium műveleti központjával Izraelben – 02-530-3155.

A nagykövetség két forródrótot is működtet Ukrajnában:
+380 67 770 3536
+380 67 770 4216

A Külügyminisztérium továbbá arra kéri az Ukrajnában lévő izraelieket, hogy regisztráljanak az alábbi linken: https://survey.gov.il/ru/israelinuk

A minisztérium szerint az izraeli munkatársak a következő határátkelőhelyeken állomásoznak:

Medyka lengyel határátkelő
Felsőnémeti szlovák határátkelő
Záhony magyar határátkelő
Máramarossziget román határátkelő

Bennett kezdetben arra ösztönözte kabinetjét, hogy tartsa magát a semleges megnyilvánulásokhoz az elmúlt hetek kelet-ukrajnai fejleményeivel kapcsolatban.

A 12-es csatorna vasárnap este megkérdezte Lapidtól, hogy Izrael csatlakozik-e az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióihoz.

,,Bár jellemzően természetesen az amerikaiakkal megyünk”, Jeruzsálemnek óvatosabban kell megközelítenie a jelenlegi válságot az oroszországi és ukrajnai nagy zsidó közösségek miatt. Hozzátette, hogy „a Szíriával közös határunk lényegében egy határ Oroszországgal”.

Hétfőn azonban magas rangú izraeli tisztviselők változtattak a retorikán, mondván, ha az ukrán válság diplomáciai és gazdasági összecsapássá fajulna Washington és Moszkva között, Izrael az Egyesült Államokat fogja támogatni.