Naftali Bennett miniszterelnök a heti kabinetülésen 2021. november 14. Fotó: YouTube-képernyő fotó

ujkelet.live

Ukrajna arra kérte Izraelt, hogy közvetítsen a tűzszüneti tárgyalásokon Oroszországgal, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este. Az ügyben érintett izraeli és ukrán források arról számoltak be, hogy Volodimir Zelenszkij elnök azt javasolta Naftali Bennett miniszterelnöknek, hogy Jeruzsálemben legyenek a tárgyalások, a pénteki beszélgetésük során.

Izrael az elmúlt években többször próbált közvetíteni az Oroszország és Ukrajna között. Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök és Bennett jelenlegi miniszterelnök is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a releváns felekkel, és felajánlották segítségüket a feszültségek csökkentésére.

Most, a harcok tetőpontján, és miközben fővárosát orosz erők támadják, Zelenszkij elnök megismételte azt a kérését, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszünet megteremtésére tett kísérletben.

A Zelenszkij kérésére folytatott beszélgetés részleteit ismerő forrás hozzátette, hogy ez volt a hívás fő célja, és csak ezután kívánt az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni.

A forrás szerint Ukrajna úgy véli, Izrael az egyetlen nyugati ország, amely elég jó kapcsolatokat ápol mindkét féllel, és még ha csekély esély is van arra, hogy ezúttal sikeres lesz a lépés, érdemes megpróbálni és emberéleteket menteni.

Hozzátette, hogy a feszültség csillapítására irányuló ilyen felhívásokat Jeruzsálemben kell megfogalmazni, nem pedig Minszkben, ahogy azt ma javasolták. A Miniszterelnöki Hivatal a riportra reagálva közölte: ,,Nem kommentáljuk a beszélgetés részleteit.”

Mindeközben Izrael oroszországi nagykövetét beidézték a moszkvai külügyminisztériumba az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos izraeli bírálatok miatt.

Fontos frissítés az Ukrajnában lévő izraeliek számára a Külügyminisztériumtól:

A lengyelországi Medyka/Sheiny határátkelő jelenleg nagyon zsúfolt, sok órás várakozási idővel. Az alábbi határátkelők használatát javasoljuk:

Korczowa/Krakovets Lengyelországba

Ungvár/Felsőnémeti Szlovákiába

Záhony/Csap Magyarországra

Szeretvásár Romániába

,,Az izraeli külügy tisztviselői és diplomatáink a régió minden részéről a határátkelőhelyeken vannak jelenleg, hogy segítsenek nektek.”