Bréking: Bennett Moszkvában tárgyal Putyinnal – a békéért megszentségtelenítette a sábbátot – szombaton ült a repülőre

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. november 22-én Szocsiban Fotó: Kobi Gideon/GPO

ujkelet.live

Naftali Bennett miniszterelnök szombaton titokban Moszkvába repült, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Putyin szombaton fenyegetést küldött a Nyugatnak: A szankciók Oroszország ellen hadüzenetnek minősülnek.

,,Naftali Bennett miniszterelnök körülbelül két és fél órája a Kremlben tartózkodik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal. ,,A kormányfő ma a kora reggeli órákban Moszkvába indult a múlt szerdán lezajlott beszélgetésük nyomán, a megbeszélésen részt vesz Zeev Elkin építésügyi és lakásügyi miniszter is, aki a fordításban segít.”

Bennettet elkísérte az útra a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Dr. Ejál Hulata, Simrit Meir diplomáciai tanácsadó és a miniszterelnök szóvivője, Matan Szidi.

A héber nyelvű médiának nyilatkozó vezető izraeli forrás szerint a Miniszterelnöki Hivatal előre értesítette a Fehér Házat az utazásról és a Biden-kormány támogatta a lépést.

Bennett vallásos zsidó, aki csak különleges esetben szentségteleníti meg a sábátot.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint az izraeli delegáció magángéppel utazott Moszkvába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök diplomáciai tanácsadója a Kan-nak azt nyilatkozta este, ,,Nem tudtunk a moszkvai Bennett-Putyin találkozóról”.

Az Ukrajnában indított orosz invázió kezdete óta Bennett kétszer beszélt Zelenszkij ukrán és Putyin orosz elnökkel, és felajánlotta, hogy közvetít a felek között, az ukrán vezető kérésének eleget téve.

Izrael azon kevés országok egyike, amely jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával, és képes üzeneteket közvetíteni közöttük.

A Kreml közleménye szerint a szerdai beszélgetést Bennett kezdeményezte, és ő és Putyin megállapodtak abban, hogy továbbra is tartják a közvetlen kapcsolatot. A közleményben az is szerepelt, hogy az orosz elnök részletezte országa feltételeit a konfliktus megoldásához – beleértve Ukrajna demilitarizálását is.

Korábban szerdán Bennett beszélt Zelenszkij ukrán elnökkel is, a beszélgetést kezdeményező ukrán elnök megismételte a katonai segélyre vonatkozó kérését, Jeruzsálem ezt a kérést eddig nem teljesítette.

Izrael eddig óvatos volt a konfliktussal kapcsolatos megjegyzéseiben, részben annak köszönhetően, hogy együtt kell működnie a szomszédos Szíriában végzett katonai műveletekhez az oroszokkal.

Bennett figyelmeztetett csütörtökön, hogy Ukrajnára „teljes pusztulás” vár, ha a világ vezetői nem cselekszenek gyorsan az orosz invázió közepette.

„A terepen jelenleg rosszul néznek ki a dolgok, de fontos megérteni, hogy ha a világ vezetői nem cselekszenek gyorsan, a helyzet sokkal rosszabbra fordulhat” – mondta a tel-avivi CyberTech konferencián. „Sok emberélet elvesztéséről, Ukrajna teljes pusztulásáról beszélek. Menekültek millióiról. Még mindig nem késő [lépni].”

„A világ vezető szereplőinek felelőssége, hogy a két felet fogják a csatatérről és a tárgyalóasztalhoz ültessék” – tette hozzá.

„Öt-hat különböző konfliktusban vettem részt katonaként, parancsnokként, majd a biztonsági kabinet tagjaként. Ez egy szörnyű dolog” – mondta Bennett. „Izraelben volt részünk háborúkban, és elmondhatok egy nagy tanulságot: a háborúkat könnyű elkezdeni és nagyon nehéz befejezni.”

Bennett miniszterelnökként tavaly októberben találkozott először Putyinnal Szocsiban.