Azt nem állítanánk, hogy mindig tudtuk, hogy minél több töltött káposztát kellene ennünk, de annyi biztos, hogy megtettük. A jó hír, hogy végre a tudomány is utolért minket, és kiderült: a kedvencünk alapjául szolgáló savanyú káposztának rengeteg előnye van a szervezeted számára. A legjobb, ha te magad készíted el, házilag, ha pedig mégsem vágnál bele, hagyományos módon készültet válassz.

A savanyú káposzta egyfajta fermentált káposzta, amelynek fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Jó eséllyel a több mint 2000 évvel ezelőtti Kínából származik a káposzta savanyítása, akkoriban az erjesztés volt az egyik módszer, amellyel megakadályozták az élelmiszerek gyors megromlását.

A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és sok kultúrában népszerű köretté és alapanyaggá vált. Az erjesztésnek köszönhetően a savanyú káposzta olyan táplálkozási és egészségügyi előnyökkel jár, amelyek messze túlmutatnak a friss káposztán.

1. A savanyú káposzta nagyon tápláló

A savanyú káposzta többféle tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak az egészség megőrzéséhez. Egy csésze (142 gramm) az alábbiakat biztosítja:

  • Kalória: 27
  • Zsír: 0 gramm
  • Szénhidrát: 6 gramm
  • Rost: 4 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • Nátrium: az ajánlott napi érték (DV) 41%-a
  • C-vitamin: a DV 23%-a
  • K1-vitamin: a DV 15%-a
  • Vas: a DV 12%-a
  • Mangán: a DV 9%-a
  • B6-vitamin: a DV 11%-a
  • Folsav: a DV 9%-a
  • Réz: a DV 15%-a
  • Kálium: a DV 5%-a

A savanyú káposzta különösen tápláló, mert fermentáción megy keresztül, amely folyamat során a káposztán lévő mikroorganizmusok megemésztik a természetes cukrokat, és szén-dioxiddá, valamint szerves savakká alakítják. Az erjedés akkor indul be, amikor a káposztán és a kezünkön, illetve a levegőben természetesen jelen lévő élesztőgomba és baktériumok érintkeznek a káposztában lévő cukrokkal.

A savanyú káposzta fermentációja olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony probiotikumok növekedését, amelyek olyan termékekben is megtalálhatók, mint a joghurt és a kefir.

A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek fogyasztása hatalmas egészségügyi előnyökkel jár. Ezenkívül elősegítik az élelmiszerek emészthetőbbé tételét, ami növeli a bélrendszer azon képességét, hogy felszívja a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mi mindig tudtuk… Getty Images Hungary
Mi mindig tudtuk… Getty Images HungaryAniko Hobel

2. Javítja az emésztést

A nem pasztőrözött savanyú káposzta probiotikumokat tartalmaz – ezek jótékony baktériumok, amelyek első védelmi vonalként működnek a méreganyagok és káros baktériumok ellen. Jótékony hatással vannak az általános egészségi állapotra, és kiemelt szerepet játszanak az emésztés javításában,  helyreállítják a baktériumoknak az antibiotikumok által megzavart egyensúlyát a bélben. Ez segíthet visszafogni vagy megelőzni az antibiotikumok által kiváltott hasmenést.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a probiotikumok segítenek csökkenteni a gázképződést, a puffadást, a székrekedést, a hasmenést, valamint a Crohn-betegséghez és a fekélyes vastagbélgyulladáshoz kapcsolódó tüneteket.

3. Erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta immunerősítő probiotikumok és tápanyagok forrása. Először is, a bélrendszert benépesítő baktériumok erős hatással lehetnek az immunrendszerre. A savanyú káposztában található probiotikumok segíthetnek javítani a baktériumok egyensúlyát a bélben, ami segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét.

Az erősebb bélfal segít megakadályozni, hogy a nem kívánt anyagok „kiszivárogjanak” a szervezetbe, és immunválaszt okozzanak. Az egészséges bélflóra fenntartása segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását, és még a természetes antitestek termelődését is fokozhatja.

A probiotikus ételek, például a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása csökkentheti a fertőzések, például a megfázás és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

4. Segíthet a fogyásban is

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban. Ennek részben az az oka, hogy a savanyú káposzta, mint a legtöbb zöldség, alacsony kalória- és magas rosttartalmú. A rostban gazdag étrend hosszabb ideig megőrzi a jóllakottságot, ami természetes úton szállítja le a naponta elfogyasztott kalóriák számát.

A pontos okok még nem teljesen tisztázottak, de a tudósok úgy vélik, hogy bizonyos probiotikumok képesek csökkenteni az étrendből felszívódó zsír mennyiségét. Különböző tanulmányok arról számolnak be, hogy a probiotikumban gazdag ételeket vagy kiegészítőket kapó résztvevők többet fogytak, mint azok, akik placebót vettek be.

Egy nemrégiben készült tanulmány még arról is beszámol, hogy a probiotikumot kapó, szándékosan túltáplált résztvevők körülbelül 50%-kal kevesebb testzsírt szereztek, mint azok a túltáplált résztvevők, akik placebót kaptak. Ez azt sugallja, hogy a probiotikumokban gazdag étrend akár a súlygyarapodás megelőzésében is segíthet.

5. Segít csökkenteni a stresszt és fenntartani az agy egészségét

Bár a hangulatod befolyásolhatja, hogy mit eszel, ennek a fordítottja is igaz. Amit eszel, hatással lehet a hangulatodra és az agyműködésedre. Egyre több tanulmány fedez fel szoros kapcsolatot a bélrendszer és az agy között.

A bélrendszerben található baktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését és a világ észlelését. Például az erjesztett, probiotikus élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához, ami a kutatások szerint segíthet csökkenteni a stresszt és fenntartani az agy egészségét. A probiotikumokról kimutatták, hogy javítják a memóriát és csökkentik a szorongás, a depresszió és akár az autizmus tüneteit is.

A savanyú káposzta megőrizheti az agy egészségét azáltal, hogy fokozza a hangulatszabályozó ásványi anyagok, köztük a magnézium és a cink felszívódását a bélrendszerben.

Ugyanakkor a szorongás, depresszió és Parkinson-kór kezelésére felírt gyógyszert szedőknek ajánlatos orvosukkal konzultálni, ha a savanyú káposztát étrendjükbe szeretnék illeszteni.

6. Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

A káposzta antioxidánsokat és egyéb hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek minimalizálják bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a DNS-károsodást, megakadályozzák a sejtmutációkat, és blokkolják a túlzott sejtnövekedést, amely jellemzően daganatok kialakulásához vezet.

Bizonyos gének a rák fokozott kockázatával járnak. E gének expresszióját néha az elfogyasztott élelmiszerben lévő kémiai vegyületek módosítják. Két közelmúltbeli tanulmány azt sugallja, hogy a káposzta és a savanyú káposztalé mérsékeli a rák kockázatát azáltal, hogy redukálja a rákkal kapcsolatos gének expresszióját.

Egy másik tanulmányban a kutatók azt figyelték meg, hogy azoknál a nőknél, akik tinédzser koruktól felnőttkorukig sok káposztát és főként savanyú káposztát ettek, csökkent a mellrák kockázata. A heti 3 adagnál többet fogyasztó nőknél 72%-kal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akik heti 1,5 adagnál kevesebbet ettek.

Egy másik, férfiakon végzett tanulmány azt mutatja, hogy a káposzta hasonló hatással volt a prosztatarák kialakulásának esélyével kapcsolatban.

7. Elősegítheti a szív egészségét

A savanyú káposzta hozzájárulhat a szív egészségének megtartásához. Ennek az az oka, hogy megfelelő mennyiségű rostot és probiotikumot tartalmaz, mindkettő segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Utóbbi a magas vérnyomásban szenvedőkön is segíthet.

Ezenkívül a savanyú káposzta a menakinon, közismertebb nevén K2-vitamin egyik ritka növényi forrása. Úgy gondolják, hogy a K2-vitamin enyhíti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a kalciumlerakódások felhalmozódását az artériákban. Egy tanulmány szerint a K2-vitaminban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása 57%-kal csökkenti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát a 7–10 éves vizsgálati időszak alatt.

8. Hozzájárul a csontok épségéhez

A savanyú káposzta K2-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a csontok egészségében. Egészen pontosan arról van szó, hogy a K2-vitamin aktivál két fehérjét, amelyek a kalciumhoz, a csontokban található fő ásványi anyaghoz kötődnek. Több tanulmány kimutatta, hogy a K2-vitamin javíthatja a csontok egészségét.

Nem tudod, mit kezdj a káposztával? Mutatjuk!