Putyin lábadozó orosz katonáknál vizitált Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében.

Először látogatott meg sebesült katonákat az ukrajnai háború kezdete óta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a moszkvai Központi Katonai Klinikai Kórházban lábadozó orosz katonáknál vizitált Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, az orosz elnök rendszeres tájékoztatást kap a sebesült katonák állapotáról, a napirendje pedig most lehetővé tette, hogy személyesen is felkeresse őket. Putyin az orosz Államtanács elnökségi ülésén úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai „különleges hadművelet” minden résztvevője „hős”, ennek megfelelően kell viszonyulni hozzájuk.

A megszállt ukrajnai területek egy részén Oroszország bevezette a rubelt és orosz útleveleket kényszerít a lakosságra. Az ukrán kormány elítéli területi integritásának ily módon is megnyilvánuló „kirívó megsértését”. Kijev azzal is vádolja Oroszországot, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádjával megakadályozza az ukrán gabonaexportot.

Moszkvát az Egyesült Királyság is felszólította az ukrajnai kikötők megnyitására, amire Oroszország úgy reagált, megteszi, amennyiben a Nyugat feloldja az ukrajnai invázió miatti szankciókat. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren úgy reagált: „Ez a világ megzsarolása”.

Az ukrán gabonaexport blokkolása jelentős áremelkedést és élelmiszerválságot eredményezett, amit leginkább a világ legszegényebb országai éreznek meg. Az ENSZ szerint csak Afganisztánban több mint egymillió öt éven aluli gyermek szenvedhet idén az alultápláltságtól.