Beni Gantz védelmi miniszter a Marokkóba tartó repülőgép előtt 2021. november 23. Fotó: Twitter-videó képernyő fotó

ujkelet.live

Az Izrael és a Királyság közötti titkos kapcsolatok elmélyülését jelezve, az elmúlt évtizedben számos magas rangú izraeli tisztviselő látogatott titokban Szaúd-Arábiába, köztük Beni Gantz védelmi miniszter még az izraeli hadsereg vezérkari főnökeként, jelentette vasárnap az Israel Hayom napilap.

A Moszad hírszerző szolgálat volt vezetői, Meir Dagan és Tamir Pardo, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi igazgatói, Joszi Cohen és Meir Ben-Shabbat jártak az Öböl-menti királyságban.

Mostanáig az ilyen találkozókra titokban került sor, kivéve Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök szaúd-arábiai látogatását 2020 novemberében, amire Cohen, a Moszad akkori főnöke is elkísérte.

A találkozók célja az volt, hogy megerősítsék a biztonsági koordinációt a két ország között, melyek közös fenyegetésekkel szembesülnek, különösen Irán részéről. Szaúd-Arábiát gyakran támadják iráni meghatalmazottak – a jemeni húszik – rakétákkal, legutóbb pedig drónokkal. Az iráni rezsim felelős a szaúd-arábiai Aramco olafinomító létesítmények elleni 2019-es támadásért is.

2015 körül Izrael segített Szaúd-Arábiának felkészülni és jobban kezelni az ISIS jelentette kihívásokat, amelyek veszélyeztették a szunnita rezsimek stabilitását az egész régióban.

Az Israel Hayom riportja annak fényében készült, hogy Izrael mérlegel egy szaúdi kérelmet két Vörös-tengeri sziget nemzetközi státuszának megváltoztatására.

A Walla múlt hétfőn négy, az ügyben érintett amerikai forrást idézve arról számolt be, hogy a Biden-kormány titokban közvetítést folyta Izrael, Szaúd-Arábia és Egyiptom között annak érdekében, hogy biztosítson egy olyan megállapodás-sorozatot, amely a Vörös-tenger Tirán és Szanafir szigeteinek Szaúd-Arábia fennhatósága alá helyezését véglegesíti, és magában foglalja a szaúdi normalizációs intézkedések lépését Izrael felé.

Az Egyiptom és Szaúd-Arábia közötti megállapodás a szigeteket egy olyan ország szuverenitásából, amellyel Izrael békemegállapodást kötött, egy hivatalosan ellenséges államnak tekintett országra ruházta át.

Az Egyiptom és Szaúd-Arábia közötti megállapodás széles körű tiltakozást váltott ki az egyiptomi közvéleményben. Ennek ellenére a megállapodást az egyiptomi parlament 2017 júniusában ratifikálta, az egyiptomi legfelsőbb bíróság pedig 2018 márciusában jóváhagyta.

A megállapodás teljesítéséhez Egyiptomnak és a szaúdiaknak el kell fogadniuk a térség másik kulcsszereplőjének, Izraelnek a pozícióját. Az egyiptomi engedmény a szigetekkel Szaúd-Arábiának, hatással van az Egyiptom és Izrael közötti békemegállapodásra. Az Izrael és Egyiptom közötti 1979-ben kötött békemegállapodás előírja a két sziget demilitarizálását, és az Egyesült Államok vezette nemzetközi megfigyelő erők jelenlétét.

2017-ben Izrael elvi beleegyezését adta a megállapodáshoz, azzal a feltétellel, hogy az egyiptomiak és a szaúdiak megállapodásra jutnak a Nemzetközi Megfigyelő Erők további működéséről, ahogy azt az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződés megköveteli. De ez a kérdés még mindig nem rendeződött.

Ha a tárgyalások sikeresek lesznek, az utat nyithat Szaúd-Arábia normalizációs lépéseihez Izrael felé. Egy ilyen fejlemény jelentős áttörést és nagy politikai eredményt jelentene a Bennett-Lapid-kormány és Biden-kormány számára a Közel-Keleten.

A Fehér Ház megegyezésre törekszik a kérdésben Biden elnök közel-keleti látogatása előtt, amelyre a tervek szerint június utolsó két hetében kerül majd sor.

Biden továbbá azt akarja, hogy a szaúdiak növeljék az olajtermelést. Eddig a többszöri kérés ellenére a szaúdiak ezt elutasították, és azt állítják, hogy az olajpiac kiegyensúlyozott, és nincs szükség további olajellátásra.

Bidennek azért van szüksége az olajkitermelés növelésére, mert megpróbálja csökkenteni az üzemanyag árát a világon, és különösen az Egyesült Államokban, a novemberi félidős kongresszusi választások előtt.

Az olajkitermelés növelése az ukrajnai háború közepett az orosz olajjal szemben bevezetni kívánt kemény szankciók fényében is fontos az amerikai elnök számára.

A szaúdiak eddig hangsúlyozták, hogy nem szegik meg az Oroszországgal aláírt, az olajkitermelési kvóták meghatározásáról szóló megállapodást, de az a megállapodás szeptemberben lejár. Ez megnyithatja az utat egy szaúdi-amerikai megállapodás jövőbeli végrehajtása előtt, aminek bejelentése az árak csökkenéséhez vezetne, és segítene az amerikai elnöknek.

Ha Biden tanácsadóinak Szaúd-Arábiában az olajról, az Izraellel való normalizálásról és más kérdésekről folytatott tárgyalásai sikeresen végződnek, ez növeli a bizalmat az Egyesült Államok és a szaúdiak között, és megnyitja az utat Biden látogatása előtt.

Egy ilyen látogatás alkalmával az amerikai elnök várhatóan így vagy úgy találkozni fog Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel. Az Egyesült Államok úgy véli, a trónörökös adta ki a parancsot a Washington Post újságírója, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására a szaúdi konzulátuson Isztambulban.