2022. 06. 10., p – 11:35

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáridővel az utakon a motorosok száma egyenesarányban nő a hőmérséklettel; meg sajnos a balesetek száma is. A tragédiák elkerülése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott rendészeti igazgatója motoros törvényt mond: Tiszteld magad, a vasat és a közlekedőket!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet szakembereivel közösen a balesetmegelőzés érdekében olyan kisfilmet készített, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki hazaérjen.

Szerencsi Árpád r. alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mb. rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese saját motoros élményeire alapozva a filmben többek között elmondja, hogy vannak vagány és öreg motorosok, de vagány-öreg motoros nincs. A motorozásnál elsődleges törvény a tisztelet! Tisztelet magunk, a vas, és a többi közlekedő iránt.

A rendészeti igazgató gyakorló motorosként is tudja, hogy a szabályokat be kell tartani, továbbá mégannyira fontos a megfelelő védőöltözet is, hiszen mint mondta, még, „aki motoros, az felöltözik, de aki strandpapucsban ül a gépre, az nem motoros”.

A rendőrségi tapasztalatok azt is mutatják, hogy a leggyakoribb hibák közé tartoznak a kanyar ívének helytelen felmérése, vagy ha a záróvonalon átlóg a jármű. A rendőrség Borosod-Abaúj-Zemplén megyében kiemelt figyelemmel kezeli többek között a Miskolc-Lillafüred környéki útszakaszokat, hiszen számos veszélyes kanyar található ezen a területen.

A balesetek elkerülése érdekében a legtöbbet azonban mi, magunk tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

illaA motorozás négy törvénye:

 

  • Mindenkor az út-, időjárási-, és látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedj!

 

  • Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonság technikailag is megfelelő motorkerékpárral vegyél részt a forgalomban!

 

  • Viselj bukósisakot és megfelelő védőfelszereléseket, amelyek nagymértékben csökkentik a sérülés a kockázatát!

 

  • Ne rutinból, vagy megszokásból vezess! Mindenre fel kell készülni, még a közúti ellenőrzésekre is!

 

… hogy mindenki hazaérjen!