Meleg van – írja Gyarmati Imre –  a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban

                   

A II. Rákóczi Ferenc megyei könyvtár a Népkertben. A héten be kellett mennem a könyvtárba, hisz a Kovid miatt ebben az évben még nem jártam benne. A földszinten teljesen meglepődtem azon, hogy olvasójegyem érvényes volt, mivel a kovid miatt 2022 december 31-ig mindenkinek meghosszabbították automatikusan a papirjait. Juniús 28-án kedden délben történt mindez kánikula idején.

A könyvtárban tűrhetetlen meleg volt, de nem kellett volna, hogy legyen. Ezt fogom most elmesélni röviden, hogy miért nem.

 

A könyvtárat Dézsi János Ybl díjas építész tervezte 1969-ben, megépült, s átadták 1972.05.28-án az olvasó közönségnek használatra. Az előtte lévő könyvtár az Erzsébet – téren állt a Diószeghy házban, a mai akadémiai székház helyén, de ezt a helyet kinőtte. Az új Könyvtár négyszintes épület lett 4800 négyzetméter  alapterülettel. Az alagsorban lett elhelyezve a belső raktár, a könyvkötészet, és a reprográfia. A földszinten a kölcsönzőpult, az irodák és a hírlapolvasó kapott helyet. Az I. és  II. emelet szabadpolcos olvasó termekből állt. A könyvtár olvasói köre 1976-ban 15 ezer személy, 2010-ben közel 20 ezer .

A rendszerváltás után már egyre több audió és videó tárral és elektronikus médiával is rendelkeztek. Az épület felújítására 2006-ban került sor, az eredeti gépész tervet Eperjesi György készítette, a gépész rekonstrukciós terv készítésével engem bíztak meg (Eperjesi kolléga halála miatt) ebben a tervdokumentációban, sőt építés közben is lobbiztam a légkondícionálás megoldására , sajnos sikertelenül.

Akkor 60 millió forintba került volna (söt a tervekben a csatlakozási lehetőséget is kidolgoztam), de akkor nem kellett a klíma!

Most meg jó lenne, ha lenne, de már késő, vagy mégsem?

 

 

 

Miskolc, 2022.06.28.      Gyarmati Imre