.A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal
meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt.
Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában,
a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket.
A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának
megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre,
a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa
a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói
igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik
legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a
magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A verseny első és
legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő
alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt,
hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön
lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai,
természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a
kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére
készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele
volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag
hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a
versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós
Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás
során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta
közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
kórházi kenyérkórházi kenyér
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl
pénzjutalomban is részesülnek.
Három kategóriában lehetett versenyezni:
• Szent István napi kenyér
• Innovatív kenyér
• Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)
A Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér
• Pásztor Kenyér
• Mangalicazsíros kovászos Kenyér
• Szent Istváni Matyó Vekni
• Durum Kovászos Kenyér
• Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér
• Kerepes
Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér • Pásztor Kenyér •
Mangalicazsíros kovászos Kenyér •
Szent Istváni Matyó Vekni • Durum Kovászos Kenyér • Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér • Kerepes Szíve • Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kategória versenykenyerei: • Római Carrot Kenyér • Burgonyás-lenmagos Áldás
• Kukoricás-magvas Vekni • Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér • Kendermagos alakor • Ringló
Cipó • Erdei Munkás Kenyér • Kriszti Levendulás Kenyere • Batátás Kenyér A Sétáló Sütemény
versenytermékei: • Zabos-szilvás Papucs • Fahéjas Croffin • Kelbimbós Forgó • Körtés Fonat •
Túrós-barackos Szelet • Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs • Epres fonat) Kiadó:
Magyar Pékszövetség
Kiadó, hosszabb távra teljesen berendezett 65 négyzetméteres lakás, két szobás hallos a harmadik emeleten a Miskolci lottóház magas épületében. A szobák panorámásak az...
Elsőre, mindenkinek nagypolgári boldog újesztendőt kívánok! Tegyem hozzá, az ideinél semmivel se rosszabbat. Panaszra semmi okunk. Forrong a világ, miközben kis hazánk a...
Dávid Ibolya szép emlékű pártelnök örökbecsű mondása szerint – nem értek a focihoz. Én sem. Valamikor még kijártam a meccsekre, barátaim unszolására, mert...
Elég konzervatív vagyok a higiénia területén. Mindig is többre becsültem az egyszerű szappant és a golyós dezodort. Sosem voltam híve ezeknek a színes...
Veres Pál Miskolc MJV polgármesterének negatív lett a Covid-19 tesztje. Mint korábbi közleményünkben jeleztük, Veres Pál kontaktusba került egy igazoltan...
Pontosan harmadik hete terített le az influenza. Száraz köhögés, ájulásig, időnként hőemelkedés, múló láz, hidegrázás, levertség kurva rossz közérzet. Kezdtem a nagyágyúval, antibiotikummal...
Egy városi rendőrkapitány észreveszi – szolgálaton kívül – hogy egy fiatal útonálló egy idős nőt kirabol. A tiszaújvárosi főrendőr kiugrik a kocsijából és...
A laposabb pénztárcájúak terepjárója lett a Duster. Jelenleg nálunk várni kell a szállításra, mint valamikor a régi szép Merkuros időkben. Időnként ilyenről hallok...
Hogy a Fidesz hatalmát a kormányzati szinten működtetett korrupció tartja életben, az eddig sem volt kétséges számunkra. Nyilvánvalóan a miskolciak előtt...
Mint a Vállalkozások Szakértője nap, mint nap ügyvezetőkkel találkozom, és azt tapasztalom, hogy hasonló dolgokat akarnak: stabil ügyfélkört, motivált munkatársakat, hatékonyabb marketinget, amivel...
Városunk leghitelesebb krónikásai a fotóriporterek. Míg mi zsurnaliszták időnként csúsztattunk, sodrottunk az éppen aktuális politikai áramlattal, megírtuk amit nem kellett volna és elhallgattuk...
Ismertették a szikszói tagkórházban az elmúlt időszakban történt 50 millió forintos fejlesztést, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) támogatásával sikerült megvalósítani....
Immár hagyomány, hogy Adventtől fényárba borítjuk a házunkat, lakásunk erkélyét. A mi utcánkban már napok óta törpe mikulások kapaszkodnak az erkélyekre, a házak...