Támadnak az ázsiai lódarazsak – egyre több az egzotikus bogár, rovar …..

A hőhullámok miatt egyre több helyen jelennek meg az ázsiai lódarazsak. Magyarországon még nem jelent meg az állat, de nem kizárt a felbukkanása.

Ázsiai lódarazsak támadtak meg egy családot az utcán a franciaországi Arras közelében – számolt be a hírről a La Voix Du Nord. A 33 éves családapát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, élettársa és 18 hónapos kisfiuk könnyebben megsérült. Nem sokkal késbb megtalálták, majd megsemmisítették a darázsfészket.

Olaszországban pedig a la Repubblica írt az arról, hogy megjelent az országban az 1950-es évek óta nem látott keleti lódarázs. A rovar előszeretettel táplálkozik rothadó szemétből, különösen a húsból, megtelepszik a városokban és a zöldterületeken is.

Az olasz lapnak nyilatkozó Andrea Lunerti etológus szerint a hőhullámok hatására jelennek meg egyre több helyen a darazsak. A darázskirálynők jövőre új kolóniákat alapíthatnak, így akár

kontrollálhatatlanul elterjedhetnek Európában.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a hvg.hu megkeresésére azt írta,

jelen ismereteik szerint az ázsiai lódarázs nincs jelen Magyarországon.

A faj 2004-ben bukkant fel Franciaországban, onnan terjedt el fokozatosan Nyugat-Európában. Manapság már megtalálható Franciaországon kívül: Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban is. Úgy tűnik, terjedése megállíthatatlan, valószínűsíthető, hogy Magyarországra is el fog jutni valamikor – írta Lászlóffy Zsolt, az OMME Csongrád-Csanád megyei méhészeti szaktanácsadója.

Hozzátette, az ázsiai lódarázs alapvetően nem agresszívabb darázs fajta az európai változatnál, a mérgének összetétele sem más.

A veszélyforrás inkább abban rejlik, hogy az általa létesített kolóniái jóval népesebbek, fészkei időnként elérik az 1 métert is, amiben rengeteg egyed tud kifejlődni.

A másik veszélyforrást pedig azt jelenti, amit a cikkben már említettünk, hogy előszeretettel fészkel településekre, a fészek védelme pedig okozhat problémákat. Tudomása szerint a legtöbb baleset is abból adódott Franciaországban, vagy Nyugat-Európában, hogy az emberek megpróbálták a lódarázs fészkeket megsemmisíteni.