Közösség, erdőismeret, fenntarthatóság – ezek voltak az idei Erdei Vándortáborok kulcsszavai a Zempléni-hegységben is

Augusztus végén zárult le az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándor Program. A tíz állami erdőgazdasággal partnerségben megvalósított kezdeményezés során a felső tagozatos és középiskolás diákok 12 útvonalon – a többi között az ÉSZAKERDŐ Zrt. szervezésében, a Zempléni-hegységben – járhatták be hazánk erdőit. A fiatalok a természetközeli életmóddal, a környezettudatos gondolkodás alapjaival ismerkedtek meg, valamint a táborok szellemisége révén a fenntarthatósági törekvéseket is mélyebben elsajátították. Az idei évben is rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, nemcsak táborozó diákoktól, hanem kísérő pedagógusoktól is. 2022-re már 1400 tanár kapott – az erdei iskolák tematikájára épülő – képzést, őket a táborok szellemiségéről, idei élményeikről kérdeztük.

 

Áram és internet nélkül táboroztak

 

„A természettel együtt élve lehet élvezetesen az erdő ismeretére, szeretetére, a természet tiszteletére nevelni a gyerekeket” – mondta az egyik kísérő pedagógus. Az erdei-vándortáborozás koncepciójának alapja, hogy a diákok testközelből ismerkednek meg hazánk erdeivel és a fenntartható gazdálkodás gyakorlatával. Mindez a 2022-es vándortáborokban kiemelt szerepet kapott, és a pedagógusok hangsúlyozták: a táborozók különösen élvezték, hogy nincs áram és internet, illetve komfortzónájukon, az online téren kívül rövid idő alatt feltalálták magukat. Az áram nélküli táborozás, a vízfogyasztás és műanyag használat csökkentése a Zempléni-hegységben is új megoldások kitalálására, ötletelésre sarkallta a diákokat, akik többnyire kitűnően vették az akadályt.

 

Közösség és felelősségvállalás az erdei vándortáborokban

 

„Az erdei vándortábor nagyon jó iskolán kívüli program, kulturális ismeretbővítés, környezeti nevelés és remek testedzés is egyben, nem is beszélve a különleges, vegyes korcsoportú közösségi élményről, ami kizárólag a nyári táborok sajátossága.”

 

A kísérő pedagógusok a tábor közösségformáló erejét is kiemelték. Új barátságok köttetnek, a diákok jobban megismerik egymást, megtanulnak együttműködni, és segíteni egymásnak. Egész más oldalukról lehet megismerni a gyerekeket. A nagyok élvezik, hogy a kicsiknek tudnak segíteni – láttuk, ahogy felelősségteljesebbé, megbízhatóbbá váltak. A kisebbek pedig bátrabbak, erősebbek lesznek” – emelte ki egy másik kísérő.

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársainak véleménye és a pedagógusok visszajelzései szerint a zempléni útvonalon is nagy változáson mentek keresztül a résztvevők a vándortábor ideje alatt. „Nem csupán a diákjainak, de számunkra is személyiség-és közösségfejlesztő hatása van és semmi más közösségépítő programmal össze nem hasonlítható. Jobban megismerjük a gyermeket és olyan tulajdonságait tudjuk megfigyelni és értékelni, amelyre az iskolán belül nincsen lehetőség” – írta értékelésében az egyik csoport vezetője.

 

2022-es újdonságok az Erdei Vándortáborokban

 

Az idei vándortáborok sok újdonsággal, fejlettebb infrastruktúrával várták a 20-40 fős csoportokat. Most először a Balaton-felvidékre is érkeztek táborozók, így már 36 táborhelyet használhattak a diákok, amelyek között erdei kulcsosházak és nomád helyszínek is voltak. A MÁV és a GYSEV 90%-os kedvezményt biztosított a Vándortábor Program útvonalaihoz vezető járatokon, így könnyítve az eljutást a tábor helyszíneihez. A zempléni útvonalra 18 turnusban összesen 526 táborozó érkezett, akik közül többen régi ismerősként tértek ide vissza.

 

Idén indult el az Erdei Vándor Nagykövet program is, melynek során összesen 5, különböző útvonalon táborozó diákot választottak ki, akiknek – a közösségi platformokat használva – nem csak a táborok ideje alatt, hanem a program zárása után is feladatuk, hogy a vándortáborozást, a természet szeretetét és az erdőjárást népszerűsítsék kortársaik körében. Az egyik nagykövet a Zempléni útvonalat látogatta meg idén, ráadásul két hetet is eltöltött a vadregényes tájegység erdeiben. Az Erdei Vándortábor Programnak fontos célkitűzése, hogy tudatos erdőjárásra és fenntartható gondolkodásra tanítsa a fiatalokat, melyben fontos szerepe van a kortárs-segítésnek is.

 

2022-ben másodszorra szervezték meg a TV2 által közvetített Vándor Viadalt, mely során a Karancs-Medves térségében négyfős csapatok aktív és logikai feladatokat hajtottak végre. Akik követték, azok a vándortáborok természetközeli és környezettudatos szellemisége mellett a térség ökoturisztikai lehetőségeit is megismerhették.

 

 

 

 

A Zempléni útvonal programjai

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. negyedik alkalommal szervezte a Zempléni-hegységben az erdei vándortábor programjait. A túrázások során nagyon népszerűek voltak a csodálatos panorámát biztosító sziklák, például a Nagy-Péter-mennykő, a Sólyom-bérc vagy a Kerek-kő. Ez utóbbi helyre idén is sok turnus látogatott el a napfelkeltét megnézni. Szintén sokan keresték fel a Regéci várat is, ahonnan szétnézve a környező hegyek között kutatták a gyerekek, hogy hol jártak már vándorlásuk során.

 

A nagyobb túrákat a táborhelyek váltásakor különböző szervezett programokon és rövidebb sétákon pihenhették ki. A résztvevők az első napon, Pálházán a Középkori Vízimalom és Sütőház épületében ismerkedhettek meg a korabeli molnárok munkájával, majd a Pálházi Állami Erdei Vasúttal utaztak Kőkapun keresztül Rostallóra, az első táborhelyükre. A csoportok a harmadik napon a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központban tekinthették meg a kiállítást és vettek részt erdei iskolai foglalkozáson, az ötödik napon pedig az utánkeresők munkájával ismerkedhettek meg, egy vadászkutyás bemutatón.