Közösségi tervezős, kerekezős Szinva-járás: a Részvételi Program hétvégi felhívása

 

 

 

A „Szinva Zöld Folyosó”, vagyis a városon végigfutó patak mentén megvalósítható beruházások kitalálása, megbeszélése a témája a Részvételi program aktuális, Közösségi tervezés nevű elemének. A Közösségi tervezés azt jelenti, hogy a döntéshozó, jelen esetben Miskolc MJV önkormányzata már idejekorán kikéri a városlakók véleményét: mielőtt még valóban elkezdődne a konkrét beruházások megfogalmazása, a tervezés. A miskolciak igényei a továbbiakban alapjául szolgálhatnak – az elkövetkező esztendőkben megnyíló európai uniós és más források révén – a Szinva mentén megvalósuló fejlesztéseknek.

 

A városlakók véleményét több formában is igyekszik összegyűjteni a Városházán működő Részvételi Iroda. A tervezzukmiskolcot.hu weboldal és annak cikkei, fórumai szolgálnak az információátadás, az eszmecsere online csatornáiként, ugyanakkor szeptember-október időszakában jónéhány „élő” alkalom is kínálkozik majd a személyes beszélgetésekre. Így a Mobilitás Hete programsorozat keretében rendezendő e hétvégi eseményen.

 

Szombaton, azaz 2022. szeptember 24-én hat helyszínre, a közösségi tervezés módszertana által leginkább érintett pontokra települ ki az iroda stábja, úgynevezett facilitátorok vezetésével, tájépítész-építész-kertész szakember társaságában, hogy tájékoztassa az érdeklődőket a „Szinva Zöld Folyosó” program lényegéről, és meginterjúvolja őket a saját igényeikről. A helyszínek és időpontok listája az alábbi:

 

– a Hegyalja utcai lakótelep, a Székely utca végi gyaloghíd közelében                                  10.00–12.00     (11:15)

– a kiliáni-déli garázssorok mögötti teresedés                                                                   11.00–13.00     (12:15)

– Győri kapu, Kiss Ernő utca menti patakpart, a Gyula utca torkolata magasságában            12.00–14.00     (13:25)

– a Zrínyi gimnázium mögötti partrész („Neptun búvárklub” feliratú falnál)                       13.00–15.00     (14:10)

– Kóris Kálmán utca (garázssor, illetve Hadirokkantak utcai kutyafuttató)                           14.00–16.00     (15:15)

– selyemréti strand mögötti part (a déli oldali kerékpárútnál)                                             14.00–16.00     (16:00)

 

A fenti programhoz kapcsolódóan, együttműködve a Kerékpáros Miskolc Egyesülettel, biciklisek egy csoportja is nekivág a „Szinva Zöld Folyosó” teljes hossza bejárásának. A Csanyiktől a Tiszaiig az önként jelentkezők végigkerekezik a patakmeder a városon végigfutó szakaszát, meg-meg állva 20-30 percekre a fent jelzett helyszíneken, bekapcsolódva az ott kialakuló civil beszélgetésekbe, előadva a kerékpárosok javaslatait. A kerekezős-ötletelős városi túra 2022. szeptember 24-én reggel 10 órai gyülekezővel indul a Herman Ottó Emlékparknál lévő Szinva-parttól, és a fenti táblázat zárójeles időpontjaiban indul tovább egy-egy kitelepülési pontról (így menet közben is csatlakozhatnak a menethez további kerékpározók).

 

Részletes program és leírás:

https://tervezzukmiskolcot.hu/mi-palya/kozossegi-tervezos-kerekezos-szinva-jaras-szombaton

https://tervezzukmiskolcot.hu/mi-palya/szinva-zold-folyoso-indul-kozossegi-tervezes