A fontos, hogy szívbajt hozzon a gyorshajtókra – Bécsben harminc éve mókuskáznak a traffipaxos boxokkal – amikor megfújták a miskolci bádogzsarut

Ahogy mondani szokás egy újszülöttnek minden vicc új. Itt van például ez a traffipaxbox. Micsoda találmány, szenzációs. Van egy doboz, amelyben akár egy valódi traffipax is üzemelhet. Az oktondi autós meg hirtelen lassít, mert nem tudhatja, hogy mérnek, e vagy csak rémisztgetik. Jobb tehát az óvatosság. A tragikus az, hogy ezt sem mi találtuk fel. Emlékszem a nyolcvanas években Bécsbe menet már a csatorna partján egymást érték ezek a dobozok. Araszoltunk is, mert nem tudhattuk hol mikor fényképeznek.  Az osztrákok már jó három évtizede rájöttek, ha ezer ilyen dobozt kihelyeznek miközben Bécsben jó, ha három készülékük van, akkor nő a sebességmérés hatékonysága. Pontosabban javul a közlekedésbiztonság. Egyébként Balatonszárszón, a főúton már jó egy évtizede kint van egy ilyen mérődoboz. Üresen. Nyaranta sokszor elsétáltam, bicikliztem arra, megnéztem, soha nem volt benne igazi traffipax. Viszont a városba menet mindenki visszafogta magát, levette a lábát a gázról.

traffipax a rendőr ezt látja

Szerintem ezek az alibi témák kurva jól jönnek nekünk.  Nem kell olyanokról írni, amelyből akár baj lehet, s megütjük a bokánkat. Így aztán valaki újra felfedezte milyen is a bádogrendőr a háromlábú traffipaxszal. Ezt én szúrtam ki először ugyancsak harminc évvel ezelőtt Nickelsdorfban. Messziről tök úgy tetszett mintha mérnének, csak ha odaértél jöttél rá, hogy csak egy illusztráció. Persze kíváncsiságból addigra már le is lassítottam. Tehát ez is bevált működött. Le is fotóztam, majd dr. Sárközi Ferenc megyei főkapitány helyettes vevő volt az ötletre.

Bádogzsaru – most teszik ki
Messziről úgy néz ki ez a meseautó mintha valódi lenne

Lefotóztak egy magyar rendőrt traffipaxszal, majd a néhai Barna Gyuri stúdiójában rittyentettek egy ilyen kartonrendőrt. Kiszúrtam, hogy a pisztolya nem jó oldalon csüngött, de ez legyen a legnagyobb probléma. Mályinál posztolt majdnem egy hónapon át, mígnem valaki arra járva ellopta. Hogy minek, mit csinált vele máig sem derült ki. Újabban ismét készítenek ilyen modelleket, strapabírókat és olyan helyekre teszik ki, ahol nincsenek kitéve a tolvajoknak. Egyébként nekem is elkelne egy ilyen a garázsom vagy a kapunk elé. Az se baj, ha a pisztolya nem jó helyen csüng. A fontos, hogy szívbajt hozzon az utcánkban gyorsan döngetőkre.