Hipnotikus támadásoktól és pszichés manipulációtól tart az orosz vezetés

Imákkal, hősiességről szóló történetekkel és kórházi kezeléssel igyekeznek útját állni a lelki fertőzésnek.

Egy nemrég készült jelentés szerint, amelyet a külföldről szerkesztett orosz lap, az Insider szivárogtatott ki, az orosz vezetés újabban attól tart, hogy az ellenség hipnózissal és egyéb misztikus erők segítségével igyekszik „pszichésen megfertőzni” az oroszokat – adta hírül az FP.

A jelentés, amely az ukránok által bevetett taktikák között a vélhetően az orosz gyerekeket megcélzó „pszichológiai korrekciós játékokat”, „számítógépes pszicho vírusokat”, valamint „kémiai és biológiai” pszichológiai manipulációt is említ, arra vonatkozó ajánlásokat is tartalmaz a magas rangú vezetők – többek közt Putyin elnök – védelmét ellátó Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) számára, hogy hogyan lépjenek fel a támadásokkal szemben.

Az egyik javasolt taktika az, hogy a kollégáik bátorságáról és hősiességéről szóló történeteket mesélnek a tiszteknek, de hasznos lehet a pszichés fertőzés ellen az is, ha ellátogatnak imádkozni a Moszkvában található kazanyi székesegyházba, illetve, ha a politikában legjáratosabbakat összeosztják a legkevésbé stabil egyénekkel. Óvintézkedés gyanánt szükség lehet akár arra is, hogy a pszichésen sérülékeny tiszteket kórházi kezelésre utalják be.

Az oroszoktól, akiknek állítólag a 20 százaléka járt már jósnál és 60 százalékuk hisz valamilyen formában a varázslatban, nem áll távol a misztikus erőkbe vetett hit. Az orosz vezetők, Putyint is beleértve szintén hisznek az asztrológiában, a numerológiában és a jóslatokban, és az is meggyőződésük, hogy a hatalmuk eleve elrendeltetett. A babonás hit részben az ortodox egyház által közvetített apokaliptikus víziókból és sátáni befolyástól való félelemből is eredhet. Szeptemberben Putyin „egyenesen sátáninak” nevezte azt, ahogyan a Nyugat elnyomja a szabadságot, egy hónappal később pedig már arról beszélt az orosz vezetés, hogy a háború célja „sátántalanítani Ukrajnát”.