Elindította az odútelepítés második ütemét a Városgazda – az énekesmadár populáció tavaly 60 – 100 fiókával bővülhetett

 

 

 

Elkezdődött annak a száz új madárodúnak a kihelyezése, amelyeket a Városgazda tavaly indított odútelepítési programjának második ütemében telepítenek. Az elmúlt hetekben pedig a korábban kihelyezett odúk tisztítása, karbantartása történt meg. Az ellenőrzéskor talált fészekmaradványok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a tavaly kihelyezett odúkban 60-100 énekesmadár fióka születhetett.

 

Az idei évben a Városgazda igyekszik olyan növényzetet is telepíteni az odúk környezetébe, amely természetes táplálékot biztosíthat (magok, rovarok) az énekesmadaraknak. Mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy Miskolc egy madárbarát város legyen.

 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. tavaly júniusban indított örökbefogadási programot. Első lépésben száz madárodút helyeztek ki városszerte, annak érdekében, hogy az énekesmadarak könnyebben találhassanak búvó- és fészkelőhelyet. A fokozódó erdőművelés, a veszélyes és korhadt fák eltávolítása, valamint a vizes és szántóföldi élőhelyek átalakulása miatt ugyanis szűkült az életterük, egyes fajok egyedszáma csökkenésnek indult. Nem titkolt cél az sem, hogy minél több énekesmadarat láthassunk és hallhassunk a városban.

 

A program része, hogy az odúkat az arra jelentkező személyek vagy szervezetek örökbe fogadhatják, ezzel is segítve az állatvilág sokszínűségének megőrzését, az odúk karbantartását és újak kihelyezését. A kihelyezett odúkat fényképpel és GPS koordinátákkal dokumentálják.  Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről az alábbi linken bővebb információ található:

 

https://miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk

 

A programot szakmailag a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja segíti. Javaslatukra két típusú odú készült: minden odú a harkályok által vájt odúk mesterséges változata, a kisebb méretűek az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típusúak a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék egyedeinek készülnek.