A lelakatolt Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központ
A lelakatolt Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központ

A holokauszt óta először lakatolták le újra a budapesti ortodox zsinagógát. Egy államtitkári döntés értelmében ugyanis a Köves Slomóhoz kötődő EMIH bekebelezheti a 150 éves múlttal és milliárdos ingatlanvagyonnal rendelkező kisebb ortodox közösséget.

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár döntése értelmében ugyanis a furcsa körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó vezette EMIH-hez kötődő vezetés viheti a 150 éves múlttal rendelkező Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséget (MAOIH).

A MAOIH átvételéért zajló küzdelemről itt írtunk részletesen. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat kihasználva olyan külföldi tagokat kezdtek beléptetni a MAOIH-ba, akiknek nem volt sok kötődésük az az ortodox közösséghez, viszont az EMIH alkalmazottjaiként dolgoznak Magyarországon. Az új tagok aztán – vitatott körülmények között – új alapszabályt írtak, új elöljáróságot választottak, akik közül az egyetlen magyar tag Keszler Gábor, aki jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől. Az új tagság még a hitközségi pecsétet is ráhamisította egy levélre. Mivel ezzel párhuzamosan a régi tagság is választott vezetőséget, a végső döntést az államtitkárságnak kellett meghoznia.

Ennek azért van jelentősége, mert az EMIH-hez kötődő új vezetés egyesíteni akarja a két közösséget. A magyar ortodoxia így elveszítené önállóságát és hagyományait, valamint milliárdos értékű ingatlanvagyonát. Az EMIH ugyanis a zsidóságon belül egy teljesen másik irányzatot képvisel, ráadásul még nincs húsz éve, hogy egyházként működnek Magyarországon.

Ehhez kapcsolódóan: Milliárdos ingatlanvagyon, 150 éves múlt – viszi-e Köves Slomó a magyar ortodoxiát?

MAOIH közleményében megrázónak és példátlannak nevezte Fürjes döntését, és bejelentették felfüggesztő végzést kértek és bíróságon támadják meg a döntést.

A felfüggesztő végzés megszületéséig pedig lezárták a Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központot – az épületegyüttesre a vészkorszak óta először ma reggel lakat került, írják. Az imádságokat egy másik zsinagógában tartják meg.

Azt írják nem hagyják magukat megfélemlíteni, és küzdenek a hagyományaik megőrzéséért.