A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) 150 fős delegációjának tagjaként múlt héten Izraelben járt dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) új elnöke. Alábbi cikkünkben – az elnök izraeli programjairól számolunk be.

– Dr. Grósz Andor sikeres és tartalmas négy napos látogatáson vett részt Izraelben amelynek apropóját a Mazsihisz-elnökké választása és Izrael állam fennállásának 75. évfordulója adta. A Mazsihisz elnöke a látogatás során megbeszéléseket folytatott a diaszpóra és Izrael kapcsolata erősítésén dolgozó szervezetek és intézmények képviselőivel.

A 150 fős WJC-delegációt Jichák Herczog, Izrael Állam elnöke is fogadta, aki a képviselőknek beszámolt Izrael különböző kezdeményezésiről, többek között a „Nép Hangja” kezdeményezésről. Ez a platform – amelyet hamarosan Budapesten is megrendeznek – a zsidó közösségek konstruktív eszmecseréjének céljával jött létre.

– A zsidó nép szerte a világon – vagyis a mi diaszpóránk – hatalmas mértékben hozzájárult ahhoz a nemzetépítő projekthez, amelyet Izraelnek hívunk – emelte ki az állam elnöke a 150 fős delegációhoz intézett beszédében.

Jichák Herczog a hivatalos program előtt a Zsidó Világkongresszus vezetőivel tárgyalt szűkebb körben, amelynek során a Mazsihisz elnökével is találkozhatott (címlapképünkön).

Maram .jpgAz elnök Maram Sternnel, a WJC ügyvezető alelnökével

E magas rangú találkozó mellett a Mazsihisz elnöke a múlt hét során kétoldalú megbeszéléseket folytatott az Izraeli Külügyminisztérium zsidó közösségek osztálya, valamint a nemzetközi zsidó ügyek és világvallások iroda vezetőjével. Az elnök informális megbeszéléseken vett részt nagyobb izraeli pártok képviselőivel a politikai spektrum minden oldaláról.

A látogatás során dr. Grósz Andornak gratulált a megválasztásához Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke, és Raya Kalenova, az Európai Zsidó Kongresszus ügyvezető alelnöke, akik egyúttal üdvözölték a ZSVK és az EZSK alelnökeként is, hiszen e pozíciókat a Mazsihisz mindenkori elnöke tölti be. A Mazsihisz elnöke a Szövetség terveiről tájékoztatta a két szervezet vezetőjét, akik további támogatásukról biztosították.

A Mazsihisz új elnökének látogatása az izraeli média érdeklődését is felkeltette: az újságíróknak sajtótalálkozó keretében volt lehetőségük többet megtudni a magyarországi zsidóság helyzetéről, kihívásairól és Izraellel való kapcsolatáról. Dr. Benkő Levente, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete a Tel-Aviv-i nagykövetségen fogadta a Mazsihisz képviselőjét, a megbeszélésen a magyar zsidóság és a magyar képviselet közös ügyeit érintő kérdésekről esett szó.

Fal.jpgA Siratófalnál

A látogatás végén az elnök ellátogatott a Siratófalhoz is, ahol elhelyezte személyes céduláját, majd az Örökkévaló áldását kérte a magyar zsidóságra, Izrael állam békéjére és az egész világra.