A Miskolci Keresztény Szemle napokban megjelent friss száma így tudósított az eseményről:

A MTA MAB korábbi elnöke prof. dr. Kaptay György akadémikus ez év elején tudományos illemkódexet léptetett életbe, mely a politikai és vallási rendezvényeknek és egyházi személyeknek az akadémiai ingatlanokhoz és a tudományos élet fórumaihoz való hozzáférését korlátozta. A tudományos illemkódex körül élénk közéleti vita bontakozott ki. A Miskolci Keresztény Szemle 70. száma egy beszélgetést közölt a szerzővel1 az illemkódex szabályozási céljairól, valamint megemlítette egy MAB keretén belül működő vallástudományi munkabizottság létrehozásának igényét. Ugyanitt olvashatók voltak prof. dr. Sáry Pál jogtörténész gondolatai2 a teológiai és tudományos megismerés kapcsolatáról, valamint az egyházi személyeknek a MTA történetében való aktív szerepéről. A tudományos illemkódex előírásai a MAB Közgyűlésén elhangzottak hatására időközben módosultak és enyhültek is, így ennek értelmében

a MAB tudományos rendezvényein tudományos alapossággal illik tárgyalni, de nem illik a) áltudományos nézeteket hirdetni, b) saját vallási / ateista / politikai hitet / hovatartozást megvallani, c) bármely vallást vagy ma is aktív politikai pártot vagy politikai irányzatot akár pozitív, akár negatív módon minősíteni, d) a tudományt bármely áltudományos irányzattal, vallásos / ateista hittel vagy politikai párttal / politikai irányzattal összemosni.”

Mivel MAB illetékességi területén két teológiai felsőoktatási intézmény is található, valamint a világi egyetemeken és kutatóhelyeken is számos tudós tevékenykedik, akik úgy művelik bölcsészet- és egyéb tudományos szakterületeiket, ahol a szakkérdéseik mellett felmerülnek a vallástudományi szempontok is, célszerűnek tűnt a MAB keretében korábban már működött vallástudományi munkabizottság létrehozása, illetve újraszervezése. Az alakuló ülés 2023 áprilisában létrejött, ahol az alapító tagság megválasztotta elnöknek dr. Dienes Dénes professzort, társelnöknek dr. Balogh Judit professzort, valamint titkárnak dr. Szatmári Emíliát. Az alakuló ülésen jelen voltak a régióban működő történelmi egyházak és a zsidó hitközség részben tudományos minősítéssel is rendelkező képviselői is.

A Vallástudományi Munkabizottság kiindulásképp elfogadta prof. Máthé-Tóth András írásában3 foglaltak alapján azt az alapvetést, mely elhelyezte a vallástudományt a hazai és nemzetközi tudományos térben, valamint egyértelműen tisztázta a teológia tudományához való viszonyát, s magáévá teszi azt az MTA határozatot, mely szerint az akadémia nem tekinti magát illetékesnek a teológia tudományos kérdéseiben történő állásfoglalásban. Ugyancsak nem foglalkozik a munkabizottság a tudományos kutatók személyes vallásosságával, melynek az egyes tudományos szakterületek művelése során egyébként sincs a személyesen túli jelentősége.

A munkabizottság tagjai közé várják az intézmények és felekezetek azon képviselőit, akik készek elfogadni az MTA MAB önértelmezését, s tudományuk művelésének eredményeit e testület által nyújtott keretek között kívánják közreadni.

(zsj)

1A Miskolci Akadémiai Bizottság Elnöke a MAB illemkódexéről. Beszélgetés prof. Kaptay György akadémikussal. Miskolci Keresztény Szemle 2023/1. 58.61. old.

2Sáry Pál: Észrevételek Kaptay György „tudományos illemkódex”-éhez. Miskolci Keresztény Szemle 2023/1. 6164. old

3Máthé-Tóth András: Teológia és vallástudomány. Keresztény Magvető 2008/1. 4775. old. http://epa.niif.hu/02100/02190/00213/pdf/KM_2008_01_047.pdf