A TEK-nek és a magyar rendőrségnek kellett kimenekítenie azt a magyar férfit vasárnap délután, aki bemutatott a török elnöknek. Az illető lapunknak állítja: civil ruhás törökök indultak meg felé, a kezét próbálták lefogni, a heréjét markolászták. Később földre vitték, rátérdeltek. A magyar hatóságok közbelépésével sikerült megmenekülnie.

Bántalmaztak egy magyar férfit Budapesten, aki az államalapítás ünnepe alatt Magyarországra látogató török elnöknek bemutatott a két kezével. A Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a magyar rendőrségnek kellett közbeavatkoznia és kimenekítenie az illetőt, akire elmondása szerint Recep Tayyip Erdogan emberei szállhattak rá – értesült a Narancs.hu. Az esetről a Mérce is beszámolt.

Bán Tamás politikai aktivista vasárnap késő este lapunknak elmondta: fiával és feleségével Budáról sétált át a pesti oldalra vasárnap délután a Erzsébet hídon, amikor szirénázó motoros rendőrök haladtak el mellette. Hátrafordult, ekkor látta egy kisbusz szélvédőjén a török zászlót: erre ujjaival bemutatott a konvojnak, tinédzser fia még utánuk is kiabált, hogy: „Mocskos gyilkosok!”

A család kutyasétáltatás közben tovább sétált. Közben észrevették, hogy a konvoj a belvárosi Matild Palace hotelnél állt meg. Betértek egy cukrászdába, Bán 17 éves fia pedig azon kezdett el gondolkodni, hogy odahívja az ismerőseit a szálloda elé. Majd elindult egy pesti szórakozóhelyre, hogy elhozzon onnan egy kurd zászlót. „Ezt akarta lobogtatni a Matild Hotel előtt, hogy lássa az Erdogan.”

Bán közben befejezte a sütizést a cukrászdában, majd visszaindult a hotelhez, hogy megnézze, mi történik: a szállodával szemben, a Szabad sajtó útjáról látta, hogy nagy a készülődés: azt mondta, rengeteg felfegyverzett kommandós tartózkodott a szállodánál, maszkban, gépfegyverekben. Bán Tamás mellett, ahogy mondta, Erdogan-szimpatizáns, feltehetőleg török származású emberek álltak. Eközben nagy volt a mozgolódás.

„Egyszer csak kijött a török elnök. A csapat mellettem integetett neki, Erdogan mosolyva visszaintegetett. Én eközben a fejem fölé emeltem a két kezem és bemutattam neki, határozottan. Rámnézett és lehervadt az arcáról a mosoly”

– mesélte Bán Tamás.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Eközben odajött mellé egy magyar, akiről azt feltételezi, hogy civil ruhás rendőr lehetett. Azt mondta neki, hogy ezt nem kellene, nem jó ötlet, miért csinálja. „Ez a véleményem, Magyarországon megtehetem, hogy kinyilvánítom” – válaszolta erre a férfi.

Majd azt vette észre, hogy az út túloldaláról három-négy civil ruhás ember átjön és lefogja: Bán úgy vélte, valószínűleg Erdogan-testőrei támadták meg, hogy ne tudjon mutogatni. „Ez után kicsit káoszos a történet: valahogy odakerültem a mögöttem lévő épület kapujához, amibe kapaszkodtam. Fogalmam sincs, hogy én mentem oda és kapaszkodtam meg, vagy ők fordítottak meg.”

Bán arra emlékszik, hogy rángatták, próbálták a kezét lefejteni, illetve valaki a heréjét markolászta, vélhetően annak reményében, hogy majd abbahagyja a mozdulatsort. Egyre többen lettek, de ebből más kevesebbet észlelt. Levitték a földre, rátérdeltek a veséjére, hátára, csavargatták a kezét. Rugdosni nem rugdosták, de nem érti, hogy mit akartak.

Sok szemtanú nem volt a már az általa török civileknek vélteken kívül, ugyanis az útszakasz le volt zárva. Ekkor Bán Tamás emlékei szerint TEK-esek érkeztek a helyszínre, akik támadói és közé férkőztek, az általa Erdogan embereinek véltek pedig kívülre kerültek, de így is még kiosztottak pár pofont.

„Egyikük akcentussal, de magyarul beszélt. Kurvaanyázott. Addig ordított, amíg ez tartott”

– mondta. Közben a három-négy TEK-es valakivel rádión beszélt, hogy menekítsék ki, „mert ezek megölik”.

Később rendőrök is érkeztek a helyszínre. Hiába próbálták csitítani a kedélyeket, a férfi szerint törököknek vélt személyek nem álltak le. A TEK-esek félkörívben védték Bánt, akit a rendőrök kimenekítettek, beültettek egy rendőrautóba, és elhajtottak Budára. „Úristen, merre menjünk, menekítsük ki” – mondogatták a rendőrök Bán Tamás szerint.

Budán egy olyan helyre mentek, ahol nyolc-tíz rendőrautó, kisbusz állt; Bán azt mondta, a járművekkel szállíthatták vélhetően az augusztus 20-i eseményeket biztosító rendőröket. „Meg nem fordult a fejemben, hogy Magyarország fővárosának belvárosában veszélybe kerülhetek” – kommentálta a történteket a Narancs.hu-nak Bán, aki szerint ha nem menekítik ki, akkor a „törökök viszik el”. A férfi mindenképpen valamilyen eljáráson gondolkodik. Kezdetben nem akart a sajtóval beszélni, de a barátai biztatására megtette, hogy az ügyet ne lehessen eltussolni. 

Az egész nem volt fél óra, inkább olyan negyedórásnak saccolja a történteket. Azt mondta, a rendőrök és TEK-esek segítőkészek voltak, megkérdezték, hogy igényel-e egészségügyi ellátást, esetleg hívjanak-e mentőt. Bán könnyebb sérülésekkel megúszta: a jobb középső ujján felszakadt a bőr, az öklén, térdén, sípcsontján néhány horzsolás keletkezett.

Mire megérkeztek Budára, addigra szerinte a Belügyminisztérium már tudhatott az esetről, legalábbis ezt vette ki a hatóságiak párbeszédéből. Megkérdezték, hol fog tartózkodni, hogy küldejenek arrafelé időközönként járőrt. Bán vasárnap késő esti beszélgetésünkkor még a fővárosban volt, de egyébként nem Budapesten lakik.

A Narancs.hu vasárnap a kora éjszakai órákban megkérdezte a TEK-et és a rendőrséget az esetről; ha válaszolnak, frissítjük cikket.

Őszintén mondom, bármi is a véleményem Erdogan török elnökről Ő mint most Magyarország vendége  volt. A kedves vendégnek meg csak nem illik bemutatni, semmi sértőt. Főleg ha az illető bátor ember tájékozott a török belpolitikában számíthatott is erre az incidensre. Hiszen Amerikában a török elnök testőrei az épület előtt estek neki a főnökük ellen demonstrálóknak. Ha ez a sértett ember tőlem megkérdezi, hogy ilyen eseben mire számíthat pontosan ezt jósolom neki. Ami viszont megnyugtató és szimpatikus , hogy a magyar rendőrök és a TEK kommandósai megvédték bevédték, eszükbe sem jutott, hogy hagyják meglincselni. Bán úr most egy igazi leckét kapott milyen is egy diktatúra. Helyében mostanában kulcsra zárnám az összes ajtót és elengedném a kutyáját. Biztos ami biztos.