Herci Halevi vezérkari főnök a terepen a csapatokkal 2023. október 9. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Az Izrael és a gázai terroristák közötti háború kezdete óta először, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy csütörtök délután nyilvános nyilatkozatot tett.

„Az Izraeli Védelmi Erők felelős az ország és polgárai biztonságáért, és szombat reggel a Gázai övezetet körülvevő területen nem tettünk eleget ennek. Tanulni fogunk belőle, kivizsgáljuk, de most a háború ideje van” – mondta Halevi Dél-Izraelben.

„Öt napppal egy gyilkos, brutális és váratlan incidens után vagyunk. A gyilkos hamászos terroristák, a barbárok által gyermekeink, feleségeink és népünk lemészárlása állatias, embertelen. Az Izraeli Védelmi Erők könyörtelen terroristák ellen harcol, akik elképzelhetetlen tetteket követtek el”.

A gázai bombázásokhoz előkészített rakéták:

„Jechíja Szinwar, a Gázai övezet ura döntött erről a borzalmas támadásról, ezért ő és az egész hierarchia [a Hamász vezető tagjai] halott emberek. Megtámadjuk őket, szétbontjuk őket, szétbontjuk a rendszerüket”.

Halevi szerint eljön az ideje annak kivizsgálásának, hogy a Hamász hogyan tudta végrehajtani a támadást.

A terrorcsoport által a Gázai övezetben fogva tartott 200 izraeliről és külföldiről Halevi azt mondta, ,,a háború ára magas és súlyos. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a túszokat hazahozzuk.”

„Sok terroristát, sok parancsnokot megölünk, leromboljuk a terrorinfrastruktúrát, amely támogatta ezt a szörnyű, brutális bűncselekményt… Gáza már nem lesz ugyanolyan”.

,,Ezekben a nehéz időkben szeretném, ha tudnátok, az Izraeli Védelmi Erők itt van, Izrael Állam védőereje minden erejével, képességeivel és különösen csodálatos embereivel. Döntő csapást mérünk ellenségeinkre, ez a küldetésünk ma, és nagyon eltökélt szándékunk, hogy véghez vigyük”.

Temetések

Az Izraeli Védelmi Erők azonosította azoknak a katonáknak a túlnyomó részét, akiket a Hamász terroristái megöltek a dél-izraeli támadás során a hétvégén.

Hivatalosan értesítették 222 katona családját, és nyilvánosságra hozták nevüket.

A meggyilkolt katonák azonosítása viszonylag gyors volt, mivel a hadsereg rendelkezik ujjlenyomat- és fogászati adatbázissal, és maguk a katonák is rendelkeznek dögcédulával.

A hadsereg célja, hogy péntek délutánig eltemesse az összes megölt katonát.

A civilek számára a dolgok bonyolultabbak. Ma délutánig összesen 854 civil holttestét szállították azonosítás céljából az hadsereg rabbinikus bázisára.

Közülük mindössze 361-et azonosítottak, és 264-et temettek el eddig.