Csokoládé játszótér épült Szerencsen

Csokoládé tematikájú új, befogadó játszótér várja a gyerekeket Szerencsen. A nemzeti lottótársaság 27. inkluzív játszótere egyedülálló, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

 

A Szerencsejáték Zrt. 2017 óta 27 befogadó játszóteret épített országszerte. Ezeknek a játszótereknek a különlegessége, hogy akadálymentesen megközelíthetők, az egyes játékelemek között kerekesszékkel segítség nélkül lehet közlekedni és magukat a játékelemeket fogyatékkal élő gyermekek önállóan tudják használni, és ezáltal ép társaikkal közösen tudnak játszani.

 

A Szerencsejáték Zrt. régióvezetője, Gál Mihály az átadó ünnepségen azt mondta: „A játszótér az örömök és az élmények birodalma, ahol a közös játék elmossa a határokat. Meggyőződésünk, hogy a közös élmények nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gyermekek egymásra nyitott, embertársaikat elfogadó felnőttekké váljanak, és ezt a mintát adják majd tovább a saját gyerekeiknek is. A nemzeti lottótársaság 20 éve elkötelezetten támogatja a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, minden tizedik munkatársunk megváltozott munkaképességű.”

 

A szerencsi befogadó játszótér tematikája egyedi, a város 100 éves történelméhez illeszkedően a játékelemek formája a csokoládét idézi meg. A Magyar Cukoripari Rt. 1923-ban építette meg csokoládéüzemét, melynek termékei országosan ismertté tették Szerencs nevét. A befogadó játszótéren megjelennek az ismert csokoládé figurák, amelyek igazán különlegessé teszik a helyiek számára ezt a közösségi teret.

 

Az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Szerencs és térsége országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: „Szerencsnek és az egész térségnek nagy öröm ez a különleges játszótér. Köszönet a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy a vármegye első ilyen játszótere a városunkban jöhetett létre. Külön köszönet, hogy arra is nyitottak voltak: a játszótéren a város életében meghatározó, idén 100 éves szerencsi csokoládé története is megjelenhessen. „

Dr. Koncz Zsófia hozzátette: „Fantasztikus lehetőség, hogy ezen a játszótéren ép és sérült gyerekek együtt játszhatnak, ami életre szóló pozitív élmény lesz számukra. Kívánom, hogy a szerencsi és a környékbeli gyerekek használják nagy örömmel ezt a játszóteret, térségünk új ékkövét!”

 

A Szerencsejáték Zrt. hosszútávú szemléletformáló tevékenysége elsősorban az érintett gyermekek beilleszkedésére és sikeres, boldog felnőtté válására fókuszál, hiszen Magyarországon minden 14-dik kiskorú él a fogyatékosság valamely típusával.

 

Szerencs város polgármestere Nyiri Tibor azt mondta: „Az elmúlt években különböző pályázatok keretében több új létesítmény épült Ondon, a Rákóczi-vár kertjében, a Magyar utca melletti szabadidő parkban és az Erzsébet téren. A most megépült játszótérhez jelentősen hozzájárult az önkormányzat is, hiszen vállalatuk, a játszótér körül kerítés megépítését, a közterülettől a bejáratig szilárd burkolatú bejáró és parkoló kialakítását, ivókút létesítését, a létesítmény fenntartását és üzemeltetését. Bízom abban, hogy a Szerencsen épített csokoládé játszótér előnyei messze túlmutatnak a közvetlen használaton, és hozzájárulnak egy befogadóbb és fejlettebb helyi társadalom kialakításához.”

A nemzeti lottótársaság 2022 végéig 22 inkluzív játszóteret épített, amelyet idén egy budapesti és öt vidéki helyszínnel bővít. A Szerencs városában november végén átadott befogadó játszótérre egyedi játékelemeket, modern okospadot és biciklitárolót is telepítettek, így egyfajta közösségi térként is funkcionál. Az új helyszín olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például az akadálymentes kuckó rámpával, a csúszdás kombinált eszközzel, valamint a megszokott laphinta mellett baba-mama és egy fészekhinta is helyet kapott.

 

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

 

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.