TIBOR A CSALÓ „BÉKEFENNTARTÓ”
police

A magát békefenntartónak nevező „Tibor” mintegy félmillió forintot csalt ki egy nőtől. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz a jogtalan haszonszerzés.

Megtörtént eset:

Csalás miatt folytat nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. Egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül írt „Tibor” egy nőnek, miszerint ő békefenntartóként dolgozik Szíriában. A férfi – miután a bizalmába férkőzött – a nőtől azt kérte, hogy vegyen át egy csomagot a nevében. A gyanútlan nőtől a futárszolgálat nevében először 500 eurót kértek el a csalók, majd később még további összeget, így mintegy 500 ezer forinttal károsították meg a sértettet.

Az úgynevezett romantikus csalásra utaló gyanús jelek:

· Ha valaki rövid ismeretség után azt mondja, hogy odavan, sőt túlzottan rajong Önért.

· Az üzenetek megfogalmazása semmitmondó, általánosságokat tartalmaz.

· Ha intim képeket vagy videót kér.

· Megpróbál a bizalmába férkőzni és rávenni arra, hogy küldjön neki pénzt, ajándékot fizessen ki, valamint adja meg bankkártyája adatait , netbankjának belépési jelszavát.

Megelőzési praktikák:

· Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról a közösségi médiában és a párkereső oldalakon!

· Mindig gondoljon a lehetséges veszélyekre! A csalók a legismertebb online oldalakat használják.

· Ne kapkodja el a dolgokat, tegyen fel Ön is kérdéseket! Keressen rá az illető fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon is!

· Figyeljen a helyesírási és nyelvtani hibákra, a következetlenségekre és a kifogásokra, például, hogy a csalók kamerája nem működik!

· Ne osszon meg kompromittáló dolgokat magáról, amivel később megzsarolhatják!

· Legyen óvatos, ha pénzt kérnek Öntől! Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!

 Ha mégis áldozattá vált:

· Tegyen feljelentést a rendőrségen! Hívja a 112-es ingyenes, segélyhívó számot!

· Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát!

· Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került!

· Ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a bankot!