Elkobozhatják a gyorshajtók autóit- nyugi még csak  Ausztriában
Az extrém gyorshajtók idén március 1-jétől elveszíthetik autójukat. Meggondolatlan és veszélyes gyorshajtás esetén – a megengedettnél 80 km/h-nál nagyobb sebességgel lakott területen, illetve 90 km/h-nál nagyobb sebességgel lakott területen kívül – a járműveket elkobozhatják és elárverezhetik – írja a volksgruppen.orf.at.

Abban azt esetben, ha az autó nem a gyorshajtóé, akkor a közúti közlekedési törvény március 1-jén hatályba lépő vonatkozó módosítása szerint a sofőrt élete végéig eltiltják a vezetéstől. Ilyen esetben a jármű lefoglalható, de nem nyilvánítható elkobzottnak és nem árverezhető el. Ez a lízingelt vagy bérelt autókra is vonatkozik – tájékoztatott az ÖAMTC.

Márciustól három büntetési lehetőség

Márciustól háromlépcsős rendszert terveznek, amely a lefoglalástól az elkobzáson át a jármű árverezéséig terjed. Aki lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül pedig 70 km/h-val haladja túl a megengedett sebességet, annak a jövőben véglegesen elvehetik az autóját.

Bizonyos körülmények között akár egyetlen szabálysértés is a jármű elkobzásához vezethet, ha a sebesség túllépés meghaladja a 80 km/h-t vagy a 90 km/h-t. Az árverés során a bevétel 70 százaléka a Közlekedésbiztonsági Alapba kerül, a fennmaradó összeg pedig az adott helyi hatóságot illeti meg.

Évente legfeljebb 445 esetre számítanak

A közlekedési minisztérium évente legfeljebb 445 olyan esettel számol, amelyben a járművet a hatóságok lefoglalhatják, majd elkobozhatják. Ausztria ezzel az intézkedéssel más európai országok példáját követi. Az elkobzásnak tulajdonképpen már 2023-ban kellett volna hatályba lépnie.

Több európai ország, például Olaszország és Csehország a következő évben szigorítja büntetéskatalógusát, ami az ÖAMTC szerint magasabb közlekedési bírságokat eredményez. Lengyelországban 2024 márciusától bizonyos szabálysértések – például ittas vezetés – miatt a járművek lefoglalására és elkobzására is lehetőség lesz.