Kutyák oldják a szorongást egy izraeli kórházban

Kutyák támogatják a magas kockázatú terhességgel kórházban fekvő anyákat a haifai Rámbám Egészségügyi Központban, írja a JPost. A négylábúak az Izrael északi és déli részéről érkező sebesültek gyógyulását is segítik.

A heteket-hónapokat kórházban töltő várandós anyák számára a három hónapja tartó háború rendkívüli lelki megterhelést jelent. Az orvosok ezért terápiás kutyákat alkalmaznak a különböző osztályokon. Az állatok nemcsak a betegek, hanem az egészségügyi személyzet lelki egészségét is szolgálják: mindenkit felvidítanak és elterelik a figyelmet a kórházi kezeléssel együtt járó félelmekről és aggodalmakról.

„Látszik a pácienseket monitorozó berendezések, ahogy megnyugszanak”

– mondta Michal Kranzler, a Rámbám Kórház szülészetének egyik vezetője.

„Vannak nők, akik felkelnek az ágyból, hogy megsimogassák a kutyákat és vannak, akik hagyják az állatoknak, hogy odamenjenek hozzájuk.

Senki sem maradt közömbös. A kutyák jelenléte azonnal és csodálatos módon hatott az asszonyokra. Ez különösen fontos érték azon nők számára, akik éppen terhességük kockázatos volta miatt fekszenek a kórházban…”

A Rámbám Kórház különféle osztályait a háború első hetétől fogva látogatják a terápiás kutyák, akik a háborúban megsérült civilek és katonák mellett a háborútól függetlenül az intézményben gyógyulókat is felvidítják. A kezdeményezés vezetője a kórház egyik nővére, Idit Leiba, aki terápiás kutyák kiképzésével is foglalkozik. A kórház vezetősége támogatta Leiba ötletét, és ennek köszönhetően már két izraeli kutyakiképző-központból is érkeznek kutyák a kórházba a páciensek támogatására.