2024. 02. 06., k – 15:05

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Biztonságos Internet Napján vármegyénkben is több helyszínen és programon hívták fel a figyelmet a szakemberek az internet veszélyeire és annak biztonságos használatára.

Miskolcon, a helyi plázában több diák vett részt azon a rendőrségi programon, ahol a biztonságos internethasználatra hívták fel a figyelmet a szakemberek. A bűnmegelőzési munkatársaink mellett a balesetmegelőzési programok is teret kaptak. A Biztonságos Internet Napja alkalmából akadálypályát és ügyességi feladatokból álló állomásokat állított fel a rendőrség Miskolc egyik plázájában a társszervek segítségével.

A „Kiber a víz az online csalóktól” című programot a miskolci Teleki Kollégiumban szervezte meg a főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A programon a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai tartottak előadást az érdeklődőknek.

Ózdon a Bolyki Tamás Általános Iskolában Komoróczki Krisztián rendőr hadnagy tartott előadást a diákoknak a biztonságos internethasználatról.

A Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület szervezésében a felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskolában, majd ezt követően a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában bűnmegelőzési foglalkozásokat tartottak a két intézmény 8. évfolyamos tanulóinak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársának, valamint a B-A-Z Vármegyei Polgárőr Szövetség képviselőjének előadásában az érintettek hasznos információkat kaptak a polgárőrség tevékenységének ismertetésén túlmenően a bullying jelenséggel, és az egyéb iskolai jogsértő jellegű cselekmények elkerülésének lehetőségeivel kapcsolatosan. Az előadók felhívták a jelenlévők figyelmét az online térből fenyegető veszélyek időben történő felismerésének fontosságára, a kiberbűnözők által alkalmazott kifinomult csalási módszereire is.  A rendezvényen részt vett a Miskolci Rendőrkapitányság Felsőzsolcai Rendőrőrsének munkatársa is, aki készséggel válaszolt a fiatalok által feltett kérdésekre.

 

e-intelem, azaz a tudatos internethasználat:

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot vagy a kódot, esetleg nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:

  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
  • Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.