Moran Birman Izrael budapesti nagykövet helyettese volt a zsidó múzeum baráti körének a vendége

A miskolci zsidó múzeum baráti körének a vendége volt ma délután Moran Birman Izrael állam nagykövethelyettese.

Mivel maga is egy északon lévő kibucból származik teljes hitelességgel idézte fel a tavaly októberi Hamasz terrortámadás részleteit. Elmondta hibázott a hírszerzés vagy nem vették komolyan az erről érkező jelentéseket. A támadás idején egyszerre vakították meg a határ mentén lévő kamerákat. A terroristák már jóideje készültek erre a háborúra és a nekik jutatott támogatásokbók segélyekből nem a szerencsétlen sorsú társaikat segítették hanem alagútakat építettek és Egyiptom írányából töméntelen  mennyiségű rakétát és lőszert halmoztak fel.

Dr. Hunyadi László Izrael állam tiszteletbeli főkonzulja tolmácsolta a vezető diplomata válaszait a baráti kör tagjai által megfogalmazott kérdésekre. Többen is felvetették, mi lehet az oka a folyamatos vitáknak, háborúskodásnak. Melyik ország lehet a háttérben , amely finanszirozza az Izrael elleni  támadásokat.Birman igyekezett kimerítő magyarázatot adni a kérdésekre, hozzátéve Izrael mindig is készen áll a békés együttélésre. Most is mint korábban humanitárius segélyekkel látják el a palesztinokat.

Előadása után megnézhették az októberi támadásról készített film  összeállítást, amelyet a palesztinok fejkamerákkal rögzítettek. Gyengébb idegzetüeknek nem ajánljuk a megtekintését.

Most a konzulátus itthagyott egy tárlatra való nagyméretű képet a határmenti kibucokban történtekről. Egy ideig ez a múzeummal együtt megtekinthető majd.

Markovics Zsolt  főrabbi  az előadás vendéglátója bejelentette – a baráti kör a nyári szünet után szeptemberben találkozik újra. S ha a csillagok állása jó lesz megrendezzük a második Sóletfesztivált.