ÉM interjú dr. Ignácz Istvánnal, a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős helyettes államtitkárral – közhiteles nyilvántartás – átalakuló, digitális ügyintézés
Ignác istván

Hazánk 9 millió 770 ezer lakosának valamennyi fontos személyes adata megtalálható a 2017. január elsejétől működő központi nagy nyilvántartási rendszerben, ám azok elérhetősége garantáltan csak a hozzáférésre jogosult hatóságok, személyek számára lehetséges. A nyilvántartási törvény szerint minden állampolgárnak rendelkeznie kell legalább egy érvényes okmánnyal, személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal.

A költséghatékonyabb közigazgatás megteremtése nem csupán egy sokkal karcsúbb szervezet létrehozását jelentette a korábbi Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala helyett, hanem az állampolgárok számára ügyintézésének alapvető leegyszerűsítését is. Hazánk az elektronikus ügyintézés arányát tekintve korábban az Unió középmezőnyéhez sem tartozott, de számos intézkedés eredményeként már az élmezőny közelében tartják nyílván. 2016. január elsejétől bocsátották ki az E személyi igazolványt, ami rendkívül biztonságosnak bizonyult. Segítségével létrejöhetett a sokkal pontosabb, gyorsabb elektronikus ügyintézésre nyílt lehetőség. Ma 2 704 170 ember rendelkezik az új típusú okmánnyal. Az újszülötteknek is lehet elektronikus személyazonosító igazolványa azzal a különbséggel, hogy 12 éven aluliaknak az újnyomata nem kerülhet rögzítésre az okmány elektronikus tároló elemébe.

Az ország legnagyobb okmánykibocsátó intézményének vezetője elmondta, évente 400-450 ezer útlevelet, fél millió vezetői engedélyt (ma 4 millió érvényes jogosítvánnyal rendelkező autós van) adnak ki.

-A WEB-es ügyintézés milyen könnyítést hozott ügyfélnek és a szervezetnek?

Dr. Ignácz István: Ha valaki pótolni szeretné elvesztett személyazonosító igazolványát, útlevelét vagy vezetői engedélyét, nem szükséges a személyes megjelenés, hiszen az intelligens informatikai rendszerek lehetővé teszik, hogy otthonról kényelmesen intézhesse az állampolgár a okmányok pótlását. Tizenhét nagy nyilvántartási rendszert működtetünk, többek között, hogy csak a legfontosabbakat említsem, a személyi adat és lakcím, a szabálysértési, a bűnügyi, az egyéni vállalkozói, aztán az útlevél, kötelező felelősségbiztosítási, vezetői engedély és gépjármű nyilvántartás. Nemcsak az ország közel 400 kormányablakánál, hanem elektronikusan is igénybe vehetők olyan szolgáltatások, melyek a rendszerek összekapcsolódásából adódóan ma már kézenfekvőek. Ezeken keresztül lehet intézni olyan ügyeket is, amelyek korábban személyes megjelenést igényeltek. Ma már nem szükséges a végeláthatatlan várakozás, ide-oda szaladgálás, hiszen a rendszerek összeköttetésben vannak egymással és elektronikusan sok szolgáltatás elérhető.

-A legpontosabban elvégzett okmánykezelés mellett is előfordulhatnak hibák, mi történik akkor, ha például már a rögzítéskor téves adat kerül a rendszerbe?

Dr. Ignácz István: Mivel igazgatási tevékenységet is folytatunk, ha valahol valaki hibázik, hozzánk fordulva a hiba nyomban kijavításra kerül.

-Vonatkozik ez az erkölcsi bizonyítványra, járműadatok elérésére, kezelésére és az ezekhez kapcsolódó okmányok kiadására is?

Dr. Ignácz István: Nagy előrelépést jelent a nyilvántartások vezetésében az adatok pontos gyors rendelkezésre bocsátása a jogosult számára. Ugyanez vonatkozik a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadására is, amit évente négy alkalommal ingyen lehet igényelni. Az igénylő ehhez digitális úton percek alatt hozzájuthat. Az idő pénz, a hatékony ügyintézéssel felesleges utazgatást, hivatalokban való várakozást takaríthat meg a lakosság. A nyilvántartási törvény precízen, pontosan rögzíti, ki, mihez férhet hozzá. Az állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy a személyes adataik mindig biztonságban vannak. Megemlítenék további újdonságot is: 2018. január elsejétől bevezetésre kerül az Európai Bíróságok által magyar állampolgárokkal szemben kiszabott büntetésének magyarországi megfeleltetése, melyre külön nyilvántartás készül, tehát a bűnügyi nyilvántartásban már azok az adatok is szerepelnek, melyeket az Európai Unióban hoztak magyarokkal szemben.

 

Nagy József

jozsef.nagy@inform.hu

 

 

Fotó: Kalas Mária