Szabadon lehet lopni orosz harckocsit – gyűjtsd a vasat, fémet ezzel is a  békét véded- nem száll rád az adóhivatal

Mindenki úgy harcol, ahogyan tud: a korrupció megakadályozására létrehozott ukrán állami ügynökség közölte, hogy az orosz tankokat nem kell beírni az adóbevallásba.

Nem egészen ilyen gazdasági hírekhez szoktunk hozzá: az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség bejelentette, hogy ha valaki ellop vagy bármilyen más módon megszerez egy orosz tankot, akkor az adómentes bevételnek számít, nem kell beírnia az adóbevallásába sem.

A hír túl látványos ahhoz, hogy elsőre igaznak tűnjön, pedig minden bizonnyal tényleg az (azt leszámítva, hogy több portálra tévesen úgy került ki a hír, mint ha az ukrán adóhatóság tette volna a bejelentést). A kamu hírek hátterét kutató Truthorfiction.com ment utána a hátterének: a külföldi újságok az ukrán Interfaxtól vették át a hírt, a korrupcióellenes ügynökség Facebook-oldalán pedig valóban szerepel egy bejegyzés, amelyben elmagyarázzák, miért nem kell adózni a tankok és más, az oroszoktól elvett katonai felszerelések után.

A hatóság magyarázatot is adott az adómentességre, többé-kevésbé precíz jogi megfogalmazásokkal:

  • az orosz tankok jellemzően nem valamiféle üzleti tranzakció nyomán kerülnek az új, ukrán tulajdonosukhoz,
  • mivel az ellenséges katonai felszerelések rendszerint használatra alkalmatlan állapotúak lesznek, miután az ukránok megszerzik őket, lehetetlen a vagyonbecslésről és tulajdonjogokról szóló törvény alapján megbecsülni az értéküket,
  • ráadásul tíz napon belül bejelenteni csak akkor kell egy vagyonszerzést, ha az nagyobb értéket képvisel, mint az ukrán létminimum százszorosa, márpedig „ez a szar nem ér annyit”.

Ezért aztán mindenkit megnyugtattak:

„Lefoglalt egy orosz harckocsit vagy páncélozott szállítókocsit és aggódik, hogyan jelentse be? Nyugodtan védje továbbra is a hazát!”