Miért lehetnek a kisebb testű kutyák olyan temperamentumosak?
edison

 

Miért lehetnek a kisebb testű kutyák olyan temperamentumosak?

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy nagyon sok kiskutya miért olyan vehemens. Miért viselkednek úgy ezek a pöttöm kis jószágok, mintha legalábbis egy német dog marmagasságát tudnák magukénak?

hirdetés

Egy jól megtermett, határozott dobermann bizonyos helyzetekben a szívverésünket is képes megállítani úgy, hogy nem is kell támadónak lennie, elég hozzá csupán a puszta kiállása. Érdekes módon azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kicsi kutya nagyobb mértékben lehet agresszív.

Az agresszió több okból is erőteljesebben van jelen kicsi kutyák esetébenAz agresszió több okból is erőteljesebben van jelen kicsi kutyák esetében

Miért lehet egy kicsi kutya agresszív?

Az Applied Animal Behavior Science folyóiratban, 2008-ban megjelent tanulmány szerint például a tacskók és a csivavák azok, amely a legtöbbször próbálnak megharapni, megtámadni másokat. (Az agresszivitás olyan viselkedésmintákat is magába foglalt, mint a vicsorgás vagy a kitörés.) Az eredményeket 30 kutyafajta számos gazdájának válaszai alapján összegezték.

„A 9 kilogrammnál kisebb testtömegű kutyák általában reaktívabbak. A kis méret félősebbé teheti a kutyákat, ezért önvédelemből támadásba lendülhetnek. Az apró fajták nagyobb valószínűséggel reagálnak védekezően, mert jobban félnek” – magyarázta James Serpell, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Állatok és Társadalom Interakció Központjának igazgatója.