Skip to content

Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi

Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi
Chicken or vegetable soup broth in a vintage bowl with homemade noodles carrot onion celery herbs garlic and fresh vegetables.
Zöldségleves vagy hamis húsleves piros alapon fehér pöttyös cserépedényben, körülötte az asztalon nyers zöldségek

A vegán húsleves, bár önmagában oximoronnak hangzik, mégis lehetséges. Az ízéért egy olyan összetevő felel, amire valószínűleg elsőre nem (de talán még másodjára vagy harmadjára sem) gondolnál.

Ha tökfőzeléket vagy más tökös ételt készítesz, ne dobd ki a kikapart tökbélt – ez ugyanis a titkos összetevő, amivel ezt a hagyományos, testet-lelket melengető komfortételt tisztán növényi alapokon is el lehet készíteni.

A hamis húsleves minden, amire a vasárnapi ebédkor vagy akár egy hétköznapi vacsora alkalmára az ember vágyik: könnyű, mégis laktató, és az elkészítése is pofonegyszerű, ráadásul a hagyományos változatnál sokkal gyorsabb is.

Jó hozzá a főző- és sütőtök is, a hamis húsleves mindkét fajtával tökéletesen megidézi a hagyományos változat ízvilágát. Hasonlóan is készül, ugyanis a zöldségeket egészben főzzük bele, amelyeket a végén kiszedünk, a levest pedig átszűrjük.

Az alábbi receptben vöröshagymát, fokhagymát, zellergumót, sárga- és fehérrépát használunk, de bátran hozzáadhatsz karalábét, levestésztát vagy burgonyát is. Ha éppen nincs időd azonnal megfőzni a vegán húslevest, a tökbelet le is fagyaszthatod, később is tökéletes alapanyagként szolgálhat.

Hozzávalók

4 nagy tányér leveshez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tök (főző- vagy sütőtök is lehet) kikapart belseje
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1/4 zellergumó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 800 ml zöldségalaplé vagy víz
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • egy kisebb csokor friss petrezselyem

Vegán húsleves elkészítése

  1. Hámozz meg egy nagyobb fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, két közepes sárgarépát, egy szál fehérrépát és 1/4 zellergumót. A tököt vágd félbe, és kapard ki a belsejét. Ha vastagabb a sárga- vagy a fehérrépa, akkor hosszában vágd félbe, különben hagyd egészben. A többi zöldséget is hagyd nagyobb darabokban.
  2. Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon kezdd el pirítani a tök kikapart belsejét. Adj hozzá egy nagy csipet sót és néhány tekerés frissen őrölt borsot, majd pirítsd 5-10 percig, amíg szét nem esik.
  3. Öntsd fel 800 ml zöldségalaplével vagy vízzel, majd jöhetnek hozzá a zöldségek: a hagyma, a fokhagyma, a répa, a fehérrépa és a zeller. Fedd le a lábast, közepes lángon forrald fel, majd vedd le alacsonyra, hogy épp csak gyöngyözzön. Főzd kb. 30 percig, amíg zöldségek megpuhulnak. Kóstold, és sózd, ha kell, majd zárd el.
  4. Szedd ki a zöldségeket a vegán húslevesből, majd szűrd át sűrű lyukú szűrőn a levét, hogy a szétfőtt töktől megszabadulj. A zöldségeket tedd vissza a levesbe vagy tálald mellé, és fogyaszd friss petrezselyemzölddel.

Szántó István


Related article