Avi/ujkelet.live

A háború 288. napja: Egy nappal azt követően, hogy egy húti drón csapódott be egy épületbe fel Tel Avivban, megölve egy izraeli férfit, izraeli vadászgépek légicsapást hajtottak végre Jemenben a hútik által irányított al-Hudaydah területén.

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint az elmúlt hónapokban több száz Izrael elleni támadásra válaszul csapásokat hajtott végre Jemenben a húti terrorrezsim célpontjait támadva. A hadsereg hangsúlyozta az izraeli lakosságnak, hogy a Polgárvédelmi Parancsnokság irányelveiben nincs változás.

Ez az első alkalom, hogy Izrael közvetlenül megtámadta Jement, egy több mint 1000 mérföldre lévő országot. Egy izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a Walla hírportál riporterének, hogy a légicsapást az Egyesült Államokkal és a húti támadások visszeverésére létrehozott nemzetközi koalícióval összehangoltan hajtották végre.

Jemeni jelentések szerint a támadás olajlétesítményeket célzott. A hútik vezette egészségügyi minisztérium több halottról és sebesültről számolt be.

Egy magas rangú húti forrás a következőt nyilatkozta a jemeni televíziónak: ,,Haifa kikötője lesz a célpont”.

A 12-es csatorna szerint a biztonsági kabinet szombaton 14:30-kor összeült, ahol jóváhagyja a támadást. A miniszterek személyes beidézést kaptak a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjétől, hogy megakadályozzák az információszivárgást a támadás előtt, és arra kérték őket, hogy senkinek ne szóljanak a beidézésről.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Herci Halevi vezérkari főnök a jemeni támadás alatt a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán:

A KAN arab ügyekkel foglalkozó tudósítója megjegyezte, hogy bár kívülről a helyszín egy ártatlan árukikötőnek tünik, valójában a hútik terrorista célokra használják, beleértve fegyverek és katonai felszerelések Iránból történő becsempészésére.

Az al Arabiya forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az üzemanyagraktár és olajfinomítók elleni támadást Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közösen hajtotta végre, és 12 izraeli repülőgép, köztük F-35-ös vadászgépek is vett részt a benne.

  • Az izraeli hadsereg tegnap közölt adatai szerint a Gázai övezetben zajló háború kezdete óta Jemenből több mint 200 drónt és robotrepülőgépet indítottak Izrael felé.
  • Márciusban egy robotrepülő csapódott be Eilat közelében, egy drón pedig most pénteken Tel-Avivban, egy civil halálát okozva.
  • A hadsereg szerint a fenyegetések túlnyomó részét az amerikai erők, néhány esetben pedig izraeli vadászgépek és a földi légvédelmi rendszerek hárították el.

Libanon: Egy izraeli vadászgép csapást mért a rakétaindítóra a dél-libanoni Deir Szerjanban, melyet ma végrehajtott támadásokhoz használtak a Golán-fennsík ellen.

Ajtarunban szintén megsemmítették a Hezbollah egyik rakétaindítóját.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Izraeli légicsapások Jemenben a TLV-i dróntámadás után first appeared on Új Kelet Live.