Avi/ujkelet.live

A háború 289. napja: Az Izraeli Védelmi Erők videókat és képeket tett közzé, amelyek a tegnapi légicsapást és annak végrehajtóit mutatják a húti lázadók ellenőrzése alatt álló nyugat-jemeni Hodeida kikötő ellen, amelyet az Irán által támogatott csoport Tel-Aviv ellen végrehajtott halálos dróntámadása nyomán hajtottak végre.

A videón látható, hogy a vadászgépek nagy konténerdarukat támadnak a kikötőben, amelyeket szállítmányok kirakodására használtak. A több tucat izraeli repülőgép által végrehajtott csapás a darukon kívül a kikötő üzemanyagraktárait és energetikai infrastruktúráját is célba vette.

A légierő olyan felvételeket is nyilvánosságra hozott, amelyeken a „Kinyújtott kar” elnevezésű hadművelet közben harci repülőgépeket tankolnak.

A kikötői támadás komoly csapást mér a húti gazdaságra, és a megbénított daruk megakadályozzák, hogy a csoport további iráni fegyvereket hozzon be a kikötőn keresztül, amelyekkel Izraelt támadták, valamint kereskedelmi és katonai hajókat a Vörös-tengeren.

A szombati támadás célja az volt, hogy anyagi károkat okozzon az Irán által támogatott csoportnak, és elvegye tőle a fegyverimport képességét, valamint elrettentő üzenetet küldjön.

A távolság miatt a támadás során a vadászgépek többször tankoltak a levegőben. Ez az izraeli légierő által valaha végrehajtott egyik legtávolabbi csapásnak számít. A korábban nyilvánosságra hozott legtávolabbi támadás Tunéziában történt a 1980-as években, mindössze 200 kilométerre Hodeida kikötőjétől.

Az amerikaiak vezette koalíció által Jemenben végrehajtott csapások eddig csak a hútik katonai infrastruktúráját célozták, civilek által is használt helyszíneket nem, mint például a Hodeida kikötőt, amelyet humanitárius segélyek szállítására is használnak a háború sújtotta országba.

A repülők landolása Izraelben a bevetés után:

Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy a csapás azt az üzenetet küldi Izrael ellenségeinek, különösen a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek, hogy Izrael képes és hajlandó megcélozni a kettős felhasználású polgári-katonai infrastruktúrát, és aránytalannak tekinthető válaszlépésekkel válaszol a támadásokra.

A légierőt egyébként nem zavarta, hogy a közösségi médiában videók jelentek meg az izraeli vadászgépekről, légi utántöltőkről és kémrepülőkről Jemen felé tartani a szombat délutáni órákban, ami korai figyelmeztetésül szolgálhatott a hútiknak.

Mindeközben a légierő fokozott készültségben van, megtorlásra számítva. A hadsereg úgy értékeli, hogy nemcsak a hútik fokozzák a támadásokat a jemeni csapást követően, hanem más Irán által támogatott csoportok is a térségben, köztük a szíriai, iraki megbízottak és a libanoni Hezbollah terrorcsoport.

A Tel-Aviv elleni péntek hajnali húti dróntámadást követően, amelyben az ötven éves Jevgeny Ferder meghalt, a légierő úgy értékelte, hogy az Irán által támogatott jemeni csoport az izraeli választól függetlenül folytatja a támadásokat Izrael ellen.

A hútik több mint 220 rakétát és drónt lőttek ki Izraelre az elmúlt kilenc hónapban. Izrael a pénteki tel-avivi halálos támadásig úgy döntött, hogy nem reagál ezekre a támadásokra.

Izrael légvédelme nem hermetikus, emlékeztetnek rendszeresen a tisztviselők, arra figyelmeztetve, hogy valószínűleg több sikeres dróntámadás lesz az ország ellen, de a légierő mindent megtesz, hogy elhárítása ezeket a fenyegetéseket.


TLV: Az izraeli légierő vizsgálata szerint az iráni gyártmányú drón, amelyet a hútik péntek reggel Tel-Avivra küldtek, több mint 2600 kilométert tett meg, hogy elérje Izraelt.

A módosított iráni gyártmányú Szamad-3 nem közvetlen repülési útvonalon haladt, ami közrejátszhatott abban, hogy nem minősítették fenyegetésnek, aminek következtében nem tartóztatták fel, és becsapódott egy tel-avivi lakóépületbe, megölve egy izraeli férfit.

A vizsgálat szerint a robbanóanyaggal megrakott drón Jemenből nyugatra repült a Vörös-tenger felett, elérte Eritreát, majd Szudán és Egyiptom felett északra repült, és elérte a Földközi-tengert. Ezután a drón nyugat felől közelítette meg Tel Avivot.

A drón csak ezen a ponton jelent meg az izraeli radaron, mint azonosítatlan célpont. Utólag visszagondolva, a drónt hat percig követték, miközben a tenger felől megközelítette Tel-Avivot, majd néhány percig fel majd eltűnt a radaron.

A drón mintegy 16 órát volt a levegőben, 80 és 100 csomó közötti, azaz 148-185 kilométeres óránkénti sebességgel repült.

A hadsereg tudott arról, hogy a hútiknak van ilyen képességük, de magáról a támadásról nem volt előzetes információja.

A vizsgálat megállapította, hogy ha a célpontot az első azonosításkor gyanús légi fenyegetésnek minősítették volna, akkor a légierőnek elegendő ideje lett volna harci repülőgépek, illetve földi vagy tengeri légvédelmi rendszereket bevetni ellene. Ehelyett a célpontot a légiforgalmi irányítók emberi mulasztása miatt nem minősítették fenyegetésnek, és becsapódott Tel-Avivban.

A légierő radarját elemző operátorok egy másik, Irán által támogatott, iraki csoport által indított drón nyomon követésének közepén voltak. Azt a drónt a vadászrepülőgépek elfogták. A légierő kifejtette, hogy a légiforgalmi irányító operátorok gyakran látnak célpontokat a radaron fel- és eltűnni, amelyek bizonyos esetekben madarak vagy felhők okozta torzulások. Ezenkívül a légierő a fókuszt az Izraelt északról, keletről és délről közelítő célpontokra helyezte, és kevésbé nyugatról.

A támadást követően a légierő most megduplázta a radarrendszereket elemző operátorok számát, hogy a célpontokat ne mulassza el és helyesen sorolja be. Növelte a légi járőrözést is, különösen a Földközi-tengeren, hogy javítsa a bejövő fenyegetések észlelését.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Videók a jemeni támadásról és infók a hútik támadásáról first appeared on Új Kelet Live.