ujkeletlive

Washingtoni út előtt

Szankciók és fenyegetések 

Azt követően, hogy a héber médiában arra utaló hírek jelentek meg, miszerint Joe Biden amerikai elnök szankciók bevezetését fontolgatja a kormány két radikális jobboldali tagja Betzalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] pénzügy és Itamar Ben-Gvir [Otzma Jehudit] nemzetbiztonsági miniszter ellen, ez utóbbi válaszul a Palesztin Hatóság teljes összeomlasztását helyezte kilátásba.

A jelentés, miszerint a Biden-kormányzat szankciók bevezetését fontolgatja velem és a pénzügyminiszterrel szemben, komoly dolog. Már az a puszta tény is, hogy az amerikai kormányzat szankciókat vezet be izraeli állampolgárok ellen, ami már meg is kezdődött, súlyos csapást jelent Izrael szuverenitására,” – közölte Ben-Gvir, majd felszólította a héten Washingtonba utazó Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy tájékoztassa az amerikai elnököt és kormányát, miszerint Izrael válasza a Palesztin Hatóság intézményeinek és gazdaságának teljes összeomlasztása lesz, amennyiben az Egyesült Államok valóban bevezeti a szankciókat a két miniszter ellen.

Nem csoda, hogy azok, akik kompromisszumot kötnek a Teheránból kiinduló globális terroristaág irányában, terrorista rezsimeket finanszíroznak, mint például a Palesztin Hatóság, amely fix fizetéssel jutalmazza azokat, akik zsidókat ölnek, és megfosztják Izraelt a terrorizmus elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen fegyverektől, szankciókat akarnak kiszabni az izraeli vezetőkre, akik „vétkeztek” azzal, hogy határozottabb háborút követeltek a terrorizmus ellen,” – állítja a nemzetbiztonsági miniszter anélkül, hogy konkrét bizonyítékokkal támasztotta volna alá, miszerint a Biden-kormányzat finanszírozza a Palesztin Hatóságot.

Ben-Gvir nyilatkozata az Axios hírportál jelentését követte, miszerint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szerdai ülésén napirendre került, hogyan reagáljanak a Júdea és Szamáriai területeken tapasztalható biztonsági helyzet romlására.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken közzétett, nem kötelező erejű véleményében megállapította, hogy a telepek révén Izrael jogellenesen annektálta a palesztin területek nagy részét. A Biden-kormány is úgy véli, hogy Izrael ilyen irányú politikája nem egyeztethető össze a nemzetközi joggal, és  ellenzi az izraeli kormány két radikális minisztere által erőltetett telepesbővítésre, illetve a Palesztin Hatóság egyidejű gyengítésére irányuló tevékenységeket, miközben a kormány szélsőségesebb tagjai nyíltan támogatják az erőszakos telepescsoportok támadásait.

A Fehér-házi találkozót azután hívták össze, hogy szélsőséges telepesek csoportja által palesztinok ellen elkövetett támadásainak erőszakhulláma súlyosbodott, emellett az izraeli kormány újabb 5000 telepes lakóegység építését, illetve öt előőrs legalizálását jelentette be.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács találkozóján a résztvevők egy másik javaslatot is támogattak, miszerint vélhetően megszüntetik Donald Trump volt elnök arra vonatkozó döntését, amely az izraeli telepekről származó termékeket „Izraelben készült” címkével látja el.

A Fehér Ház eddig nem erősítette meg a tervezett szankciók és egyéb lépések bevezetését, melyekről először a Huffington Post közölt jelentést.

Túszalku – tüntetések

Még mindig nem döntött a kormány a túszalku megállapodás elfogadásáról, mellyel kapcsolatban a ma Washingtonba utazó Binjámin Netanjahu miniszterelnök kezében a végső döntés joga, aki az múlt héten ismét újabb kritériumok bejelentésével késleltette az alku tárgyalásainak további előrehaladását.

A szombat kimenetele után országszerte ismét széleskörű tüntetésekre került sor, arra szólítva fel a miniszterelnököt, hogy először egyezzen bele a Gázában fogvatartottak kiszabadítását jelentő megállapodásba, és csak azt követően kezdje meg amerikai útját.

A tiltakozások központi helyszínén a Kirja katonai parancsnokság két oldalán a Túszok Terén, illetve a Káplán kereszteződésnél megrendezésre kerülő gyűlések mellett országszerte zajlottak tiltakozások a túszok kiszabadítását és új választásokat követelve.

A Túszok Terén összegyűlt tömeg előtt felszólalók között Merav Tal, aki 53 nap után szabadult a Hamász fogságából, illetve Aviram Saul, az Erős Szikla hadművelet idején meggyilkolt Oron Saul testvére, akinek a holttestét azóta is Gázában tartják fogva, a soha vissza nem térő alkalom kihasználására szólították fel Netanjahut.

A Káplánon tartott gyűlés előtt a foglyok családjai sajtótájékoztatót tartottak a Begin kapu előtt. Einav Zangauker, akinek fiát Matant tartják fogva a Hamász terroristái, végleges döntésre szólította fel a miniszterelnököt.

„Van egy üzlet az asztalon, amely már hetek óta készen áll a lezárásra. Ma itt állunk, egy újabb elvesztegetett hét után, amikor Netanjahu ismét szabotált és lassította a folyamatot. Halasztotta az egyeztetéseket, új feltételeket szabott, keményített álláspontján, és azt állította, hogy nincs miért aggódni, mert a foglyok csak szenvednek, de nem halnak meg. Ezek egy elszakadt miniszterelnök torz kijelentései, aki nem akar üzletet kötni.”

Netanjahu összes üres állításával ellentétben a biztonsági rendszer vezetői már bejelentették, hogy nincs biztonsági akadály az üzlet előtt. Minden biztonsági akadályt elhárítottak, csak politikai, bűnözői és meggondolatlan akadályok maradtak. Van egy ember, aki köztem és Matan között áll – és köztem és szeretteink között. Ez a miniszterelnök, akinek fontosabb megmenteni a székét, mint életeket menteni. Netanjahu – elég a szabotálásból. A foglyoknak lejárt az idejük, és miután megszerezted a győzelmi képedet Deif likvidálásával, kötelességed üzletet kötni. Még ma este, mielőtt elindulsz az Egyesült Államokba, jelentkezz be, hogy elfogadod az üzletet új feltételek nélkül, trükkök és csínyek nélkül,” – közölte Zangauker.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg, többek között Alex Danzig, akinek szintén a fiát hurcolták el október hetedikén, mondván – „a Moszad vezetője figyelmeztet, hogy a fogságban lévő nőknek nincs idejük, a védelmi miniszter figyelmeztet, hogy a foglyok sorsa hamarosan eldől – és a miniszterelnöknek van ideje a politikai túlélésére gondolni, a foglyok életének rovására. Ez teljes rendszerőrület. Ha Netanjahu felszáll a gépre anélkül, hogy bejelentené, hogy elfogadja az üzletet – hallatni fogjuk a hangunkat és figyelmeztetni fogjuk az Egyesült Államokban és az egész világon, hogy a miniszterelnök az alku akadálya, és hónapok óta újra és újra szabotálja azt.”

A Káplán téren tartott gyűlés végén a tüntetők dél felé indultak a Begin úton, ahol lovas rendőrök állították meg őket. Kisebb összecsapások alakultak ki a tüntetők és rendőrök között, emellett maszkos jobboldali aktivisták kövekkel dobálták meg a felvonulókat.

Netanjahu mára tervezett utazása előtt újabb tüntetések várhatóak, többek között a Ben Gurion reptéren.

A túszok hozzátartozóinak egy része elfogadta a meghívást és azt tervezik, hogy Netanjahu kíséretének részeként elutaznak az Egyesült Államokba, köztük a 26 éves Noa Argamani, akit a közelmúltban három másik tússzal együtt az izraeli különleges erőknek sikerült kimenteni.

Mások, köztük Alon Gat, akinek 39 éves nővére, Karmel van a Hamász fogságában van, visszautasította az utazást.

Netanjahu meghívott, és először azt hittem, hogy ez segíthet, hogy hatással lehetünk a dolgokra. Azt hittem, hogy a repülőn bejelenti, hogy aláírja az alkut.”

„De ahogy közeledett a határidő, rájöttünk, hogy ez nem fog megtörténni, ehelyett az ellenkezője igaz – akadályozza az előrehaladást, és nem hoz semmilyen döntést,” – nyilatkozta a Ynetnek, hozzátéve azt is, hogy szerinte a többi család, akik jelenleg várhatóan Netanjahu küldöttségével repülnek, szintén csatlakozni fognak döntéséhez.

The post Washingtoni út előtt – szankciók, fenyegetések, tüntetések first appeared on Új Kelet Live.