Avi/ujkelet.live

A háború 292. napja, déli front: Az elmúlt nap során a 7. dandár, az ejtőernyősök és a Kommandó-dandár csapatai a 98. hadosztály alatt, folytatták műveleteiket a dél-gázai Khan Juneszben. Az erők alagutakat lokalizáltak és terroristákat likvidáltak, többségüket mesterlövészekkel.

A kommandósok Bani Szuheliában azonosítottak egy terrorsejtet autóval közeledni feléjük. Légicsapást és tanktüzet irányítottak a járműre, megölve a terroristákat.

A 401. dandár a 162. hadosztály alatt az elmúlt hetekben a dél-gázai Rafah Tel Szultán negyedében vannak bevetve, ahol kutatásokat végeznek terroristák otthonaiban.

Az 52. zászlóalj fegyveres terroristákkal vívott közelharcokat, és megölt számosat közülük.

A csapatok továbbá egy alagút nyílást, rengeteg fegyvert, éjjellátó eszközöket találtak egy polgári épületben lévő gyerekszobában a Sabura táborban.


Északi front: Izraeli vadászgépek szerdán a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületét és megfigyelőállomását támadták a dél-libanoni Tajr Harfában.

További megfigyelőállomásokat támadtak még Qalaat Debba és Kafr Kila térségében.


Túszok: Beni Gantz, a Nemzeti Egység elnöke szerda délután azt mondta, ,,a túszoknak nincs több napjuk, és nincs több percük. Az előző megállapodás óta az élő túszok negyedét elveszítettük”.

Gantz hozzátette, hogy a javaslatot két hónapja elfogadta a hadikabinet. ,,Hetekkel ezelőtt előmozdíthattuk volna, és rövid időn belül végre kell hajtani.”

„Erkölcsi kötelességünk mindenkit – az élőket és az elhunytakat is – hazahozni a családjuknak. Az a tény, hogy az izraeli delegáció több mint egy hete utasítás nélkül vár, mert politikai szinten vannak olyanok, akik a kneszet szünetre menésére várnak az előrehaladás érdekében, fájdalmas bizonyítéka annak, hogy a politikai megfontolások behatoltak Izrael biztonságának szentélyébe, és az élet-halál kérdéseibe”.

Gantz szerint ,,ha [Benjámin] Netanjahu miniszterelnök megteszi a megfelelő lépést, akkor teljes mértékű támogatásra számíthat nemzetileg és politikailag is.” Hozzátette: ,,A múltban bebizonyítottam, hogy tudom, hogyan kell minden megfontolást félre tenni, és biztos vagyok benne, hogy mások is így tesznek, beleértve az ellenzék tagjait is. Ez a kormány nem fog megbukni, amíg a túszokat szabadon engedik – mi nem kockáztatjuk a megállapodás leállítását. Még ha hónapokig is tart.”


Halasztás: Este kiderült, hogy az izraeli tárgyalócsapat holnap nem utazik Katarba a tűzszüneti tárgyalásokra, ahogyan Netanjahu miniszterelnök vasárnap bejelentette. A részleteket ismerő forrás szerint a delegáció utazását a jövő hét elejére halasztották.

Az egyik ok, hogy Netanjahu és Joe Biden amerikai elnök találkozóját csütörtökre halasztották. Netanjahu még a delegáció távozása előtt egyeztetni akarja az álláspontokat és megegyezésre akar jutni Bidennel.

Források szerint a halasztás másik és fő oka a Netanjahu és a tárgyalócsoport, valamint a védelmi miniszter közötti folyamatos nézeteltérés, valamint az, hogy az izraeli javaslatot még nem nyújtották be a közvetítőknek.

A delegáció összetételét még nem határozták meg, elképzelhető, hogy csak a szakmai kör vesz részt a tárgyalásokon.


Nemi erőszak: Először beszélt egy férfi a borzalmakról és megpróbáltatásokról, melyeket átélt október 7-én a Nova fesztiválon, amikor terroristák a mészárlás közepette megerőszakolták.

A férfi, akit csak neve kezdőbetűjével, „D” azonosítottak, a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy támadói a földre szorították.

„Próbálsz ellenállni, leveszik a ruháidat, kinevetnek, megaláznak, leköpnek, megérintik [az intim] részeidet, és megerőszakolnak” – mondta, először beszélve a támadásról.

D. megpróbált elmenekülni a Hamász támadása elől, de a terrorcsoport elit Nukba egységének terroristái elkapták.

„Van egy kör, nevetnek, és nem tudod, mit csinálj abban a pillanatban, hogy ellenállj-e, vagy hagyd megtörténni, hogyan kezeld a helyzetet. Nagyon brutális nemi erőszak volt” – mondta D.

Támadói csak akkor álltak le, amikor újabb hamászosok érkeztek és hívták őket. D támadóit „vadul mámorosnak” írta le, akik ünnepeltek és nevettek, fegyverrel és késeikkel hadonászva.

D-nek csodával határos módon sikerült megszöknie. Az izraeli erők megjelenése arra kényszerítette a Hamász terroristáit, hogy visszavonuljanak Gázába. Az október 7-i szexuális zaklatás más áldozatait megölték, mielőtt beszélni tudtak volna azokról a borzalmakról, amelyeken keresztül kellett menniük.

D. elárulta, hogy olyan rögeszmés hajlamok alakultak ki benne, mint a zuhanyozás újra és újra, „hogy lemossa” a történteket. A nemi erőszak rémisztő emlékei újra előjönnek nála a másokkal folytatott beszélgetések során.

The post Harcok, túszok és 1 szörnyű történet first appeared on Új Kelet Live.