A háború 92. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők péntek este közölte, hogy a csapatok lerombolták a Hamász terrorszervezet alagútrendszerét az észak-gázai tengerparton fekvő Blue Beach Resort alatt.

A 14. tartalékos páncélosdandár csapatai az elit Jahalom harcmérnöki egység mellett a közelmúltban razziát tartottak a szállodában, amelyet a Hamász operatívjai az izraeli csapatok megtámadására használtak november elején.

A katonák legalább hét alagútbejáratot fedeztek fel a szálloda területén, amelyek egy földalatti járathálózathoz vezettek, ahol a Hamász operatívjai rejtőztek.

A járatrendszerben a katonák a Hamász által használt gépkarabélyokat, robbanószerkezeteket és drónokat találtak.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Novemberben az izraeli hadsereg közölte, hogy a csapatok megöltek körülbelül 30 Hamász fegyverest, akik a szállodában rejtőztek el, és páncéltörő rakétákkal lőtték a csapatokat.

Az alagutakat, amelyeket nemrégiben megvizsgáltak a csapatok, harcmérnökök lerombolták.

A 14. dandár tartalékosai az elmúlt két hónapban Gáza északi részén vannak bevetve, harcolnak a Hamász-operatívok ellen, és megsemmisítik a terrorcsoport infrastruktúráját. A dandár egyike annak az ötnek, amelyet most kivonnak a Gázai övezetből.

Északi front: Az izraeli hadsereg péntek délután légicsapást hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet parancsnoki központja ellen a dél-libanoni Blida faluban, válaszul a rakétatámadásokra.

Tankok és a tüzérség számos területet támadott a határ mentén, nyilvánvalóan, hogy meghiúsítsák a Hezbollah tervezett támadásait.

Legalább tíz rakétát lőttek ki péntek este Kirjat Smonára két hullámban. Ötöt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területen landolt. A hadsereg célba vette a rakétaindító posztokat.

13 óra csend után szombat reggel megszólaltak a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák Felső-Galilea 90 közösségében. A Polgárvédelmi Parancsnokság először csupán annyit közölt, hogy ,,az incidensnek vége”. A hadsereg később közölte, hogy mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból a Meron-hegy területére.

A széles körű szirénázás ellenére más területre nem küldték rakétákat vagy drónokat. Sérülés nem történt. A hadsereg csapást mért egy terrorsejtre, mely a rakétakilövések egy részét végrehajtotta.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásokért, azt állítva, hogy 61 rakétát lőtt ki izraeli katonai posztokra, ,,kezdetnek” a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri bejrúti likvidálásáért, melyet állítólag Izrael hajtott végre.

Hága: Az izraeli külügyminisztérium utasította nagykövetségeit, hogy sürgessék a fogadó országuk diplomatáit és politikusait, hogy adjanak ki nyilatkozatot Dél-Afrika keresete ellen a Nemzetközi Bíróságon, amely Izraelt népirtás elkövetésével vádolja Gázában, jelentette pénteken a Walla hírportál, a birtokába került sürgönyre hivatkozva.

„Azonnali és egyértelmű nyilvános nyilatkozatot kérünk a következőképpen: Nyilvános és egyértelmű kijelentés, hogy AZ ÖN ORSZÁGA elutasítja az Izrael elleni felháborító, abszurd és alaptalan vádakat” – áll sürgönyben.

Dél-Afrika múlt héten nyújtotta be kérelmét, melyben azt állítja, hogy Izrael gázai hadjárata megszegi az 1948-as népirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeit, amely szerint a népirtás „olyan cselekmény, amely egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges elpusztítása céljából követnek el”.

  • Dél-Afrika azt állítja, hogy Izrael gázai akciói ,,népirtó jellegűek, mert célja az enklávé palesztin lakosságának jelentős részének elpusztítása”.
  • Izrael azonnal elutasította az állításokat, mondván ,,alaptalanok”, de – a korábbi nemzetközi bíróságokkal kapcsolatos esetekkel ellentétben – úgy döntött, hogy bíróság elé áll, mert aláírta a népirtásról szóló egyezményt. Izraelt Malcolm Shaw brit ügyvéd képviseli a bíróságon jövő héten.
  • Pretoria sürgős ideiglenes intézkedések benyújtását kérte a bíróságtól, beleértve Izrael kötelezését gázai hadjáratának felfüggesztésére, amíg az ügyet tárgyalják.

Az izraeli külügyminisztérium sürgönye szerint Izrael ,,stratégiai célja” az, hogy a bíróság elutasítsa a végzés iránti kérelmet, tartózkodjon annak megállapításától, hogy Izrael népirtást követ el Gázában, és elismeri, hogy az izraeli hadsereg a nemzetközi jog szerint tevékenykedik az övezetben.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint Izrael attól tart, hogy a Nemzetközi Bíróság végzést ad ki bizonyos harci műveletek leállítására. Bár nincs gyakorlati lehetőség egy ilyen végzés érvényesítésére, az erre való felkészülés egy ilyen lépés jelentős politikai vonatkozásaiból fakad.

A törvényszéken a jövő hét végén tartandó tárgyaláson jelen lesznek a kormány és a Külügyminisztérium jogi képviselői is. A bíróságon az ügyeket a bíróság mind a 15 bírájából álló tanács tárgyalja, de az ügyben részt vevő mindkét fél jelölhet egy bírót a testületbe. Dél-Afrika élt ezzel a törvényi lehetőséggel, Izraelben pedig fontolgatják.

A tárgyalásra a hágai törvényszéken csütörtökön – amikor Dél-Afrika érveit hallgatják meg – és pénteken – amikor Izrael érveit hallgatják meg -, kerül sor. A döntést egyszerű többséggel hozzák a bírók.

Szintén a Kan arról számolt be este, hogy a Palesztin Hatóság titokban segített Dél-Afrikának a kereset benyújtásában Izrael ellen. A források szerint a Palesztin Hatóság úgy döntött, hogy előmozdítja a pert, hogy Izraelnek ne legyen oka meghiúsítani a palesztin lépéseket Gázában a háború után, valamint attól tartva, hogy Izrael szankciókat mér rá.

The post Alagút a hotel alatt, bosszú Aruriért és gondban Hága miatt first appeared on Új Kelet online.