Avi/ujkelet.live

A háború 114. napja: A Wall Street Journal vasárnap arról számolt be, hogy amerikai és izraeli tisztviselők becslése szerint a Gázai övezetben található Hamász alagúthálózat körülbelül 80%-a érintetlen lehet, miközben az alagutakban folyó tevékenység meghiúsítása meghatározó része az izraeli erőfeszítéseknek, hogy hazahozzák a túszokat és eljussanak a Hamász vezetőihez.

A források szerint nehéz felmérni az alagutak megsemmisülésének mértékét, mivel nincs pontos adat az övezetben lévő eredeti alagútrendszer hosszával kapcsolatban. Becsléseik szerint az alagutak mindössze 20-40%-a rongálódott meg vagy vált teljesen használhatatlanná, ezek többsége a Gázai övezet északi részén találhatóak. Izrael „alaposan és fokozatosan felszámolja az alagúthálózatot” – áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében.

Korábban és most is források azt állították, hogy az alagutak kezelése nagyon körültekintően történik, és az izraeli hadsereg megközelítése az volt, hogy elérje az alagutak belsejében található csomópontokat, hogy megtisztítsa azokat és megtalálja a Hamász tagjait, és nem pedig az egész rendszer megsemmsítésével kezdve.

Izrael különféle módszereket keresett az alagutak megtisztítására, többek között szivattyúkat telepített, hogy a Földközi-tengerből származó vízzel elárassza őket, légicsapásokkal és folyékony robbanóanyagokkal megsemmisítse őket, kutyákkal és robotokkal átvizsgálja őket, megsemmisítse bejárataikat és magasan képzett katonákkal rajtaütéseket hajtva végre bennük.

Tavaly év végén az „Atlantisz-tenger” elnevezésű művelet során Izrael egy sor szivattyút telepített Gáza északi részén, annak ellenére, hogy aggodalmak merültek fel a tengervíz szivattyúzásának a terület édesvízellátására és a föld feletti infrastruktúrára gyakorolt lehetséges hatásai miatt. Az alagutak izraeli bombázása széles körű pusztítást okozott a felszínen lévő épületekben, áll a riportban.

A szivattyúprogrammal kapcsolatban a részleteket ismerő amerikai forrás azt mondta, hogy a hónap elején legalább egy szivattyút szereltek fel Khan Juneszben, és a Gázai övezet északi részén telepített első szivattyúk földközi-tengeri vizet használtak, míg a legutóbbi szivattyúzáshoz Izraelből származó vizet használtak.

Az alagutakban egyes helyeken különböző váratlan akadályok és védekezések lassították a beléjük vezetett víz áramlását, és bár a víznek sikerült némi kárt okoznia az alagutakban, az összesített eredmény nem felelt meg az izraeli várakozásoknak.

A jelentés egy izraeli katonai forrásra is hivatkozott, aki szerint az igazi kérdés az, hogy valóban van-e mód az elraboltak élve kiszabadítására, máskülönben a hadsereg megközelítése sokkal agresszívebb lett volna. Katonai tisztviselők szerint a túszok egy részét a Khan Junesz alatti alagút egyik központi főhadiszállásán tartják fogva, míg a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar ugyanott rejtőzik.

Volt izraeli tisztviselők és katonai elemzők szerint a parancsnoki központ elleni rajtaütés veszélybe sodorhatja a túszokat, ami egy olyan dilemma, amely a Szinwar megölése és a megmaradt túszok egy részének vagy mindegyikének szabadon bocsátásáról való tárgyalások közötti választást jelent.

„Ez egy nagyon nehéz küldetés. Lassan, nagyon óvatosan történik. Ez egy olyan városi hadviselés, amely globálisan láthatatlan” – mondta a tisztviselő. Még Szinwar és a megmaradt túszok lokalizálása is nehéz feladatnak bizonyulhat.

The post WSJ: A Hamász alagúthálózatának mintegy 80%-a sértetlen first appeared on Új Kelet online.