ujkeletlive

Diplomácia

Hamász-erőszak az izraeli nők ellen

Joe Biden amerikai elnök, és Binjámin Netanjahu miniszterelnök a tegnapi nap folyamán egyaránt felhívást intézett, megemlítve azon emberjogi csoportokat, nőszervezeteket, és az ENSZ-t amelyek hosszú ideig hallgattak a Hamász által izraeli nők ellen elkövetett nemi erőszakokról, és egyéb atrocitásokról.

Biden elnök tegnap egy bostoni adománygyűjtő rendezvényen figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie a Hamász terrorszervezet által az október 7-i mészárlás során elkövetett nemi, és szexuális erőszakot.

Az elmúlt hetekben a támadások túlélői és szemtanúi megosztották az elképzelhetetlen kegyetlenség szörnyű beszámolóit. Beszámolók nők megerőszakolásáról – ismételt megerőszakolásáról –, és testük megcsonkításáról, miközben még éltek, valamint női holttestek megszentségtelenítéséről, Hamász terroristákról, akik a lehető legtöbb fájdalmat, és szenvedést okozták a nőknek, és lányoknak, majd meggyilkolták őket. Ez megdöbbentő,” – mondta az elnök, majd hozzátette:

A világ nem nézheti tétlenül, hogy mi történik. Mindannyiunk – kormányok, nemzetközi szervezetek, a civil társadalom, és vállalkozások – kötelessége, hogy határozottan, kétértelműség nélkül elítéljük a Hamász terroristáinak szexuális erőszakát. Kétségek nélkül, kivétel nélkül.”

Továbbá, Biden hangsúlyozta, hogy a Hamász számtalan nőt nem volt hajlandó elengedni az Izraellel kötött múlt heti tűzszüneti megállapodás során.

Ezeket a nőket és mindenkit, akit még mindig túszként tart fogva a Hamász, azonnal vissza kell engedni családjukhoz. Nem fogunk megállni, amíg vissza nem visszük haza mindannyiukat, és ez egy hosszú folyamat lesz,” – tette hozzá az elnök.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller korábban azzal vádolta a Hamászt, hogy azért nem hajlandó elengedni néhány túszt, mert akkor fény derülne arra, hogyan bántak velük, amíg őrizetben voltak.

Úgy tűnik, hogy az egyik oka annak, hogy nem akarták átadni a túszul ejtett nőket, és amiért ez a tűzszünet felbomlott, miszerint nem akarják, hogy ezek a nők beszélhessenek a történtekről a fogságban töltött idejük alatt,” – közölte Miller.

Eközben, szintén kedden a szabadon bocsátott túszokkal, és a még mindig Gázában fogva tartottak hozzátartozóival folytatott viharos találkozó után összehívott tel-avivi sajtótájékoztatón, Netanjahu megjegyezte, hogy szívszorító történeteket hallott a bántalmazásokról.

Hallottam – ahogy önök is hallották, szexuális visszaélésekről és példátlanul kegyetlen nemi erőszakról,” – mondta a miniszterelnök, majd hangsúlyozta, hogy  a női és emberi jogi csoportok sikolyát viszont nem hallotta, az október 7-én az ország területére betört palesztin terroristák által elkövetett szexuális erőszak ellen, majd megkérdezte, hogy vajon “azért hallgatnak-e, mert zsidó nőkről volt szó.”

Azt mondom a nőjogi szervezeteknek, az emberjogi szervezeteknek, hallottak az izraeli nők megerőszakolásáról, a szörnyű atrocitásokról, a szexuális csonkításokról? Hol a fenében vagytok? Elvárom, hogy minden civilizált vezető, kormány, nemzet felemelje szavát ez ellen az atrocitás ellen,” – közölte Netanjahu angol nyelvre válva.

Több hetes hallgatás után, és Izrael illetve a Hamász által fogvatartott izraeli túszok családjai folyamatos bírálatai közben, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár november végén a közösségi médiában közzétett bejegyzésében végül hajlandó volt nyilatkozni:

Számos beszámoló szól arról, hogy a Hamász október 7-én elkövetett irtózatos terrorcselekményei során szexuális erőszakot követtek el, amelyet határozottan ki kell vizsgálni és felelősségre kell vonni.”

A nemi alapú erőszakot el kell ítélni. Bármikor. Bárhol,” – tette hozzá.

Az Izrael, és a Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos háborús bűnöket, mindkét oldalról vizsgáló ENSZ-bizottság a Hamász által az Izrael elleni október 7-i támadások során elkövetett szexuális erőszakra fog összpontosítani, és hamarosan felhívást intéz a bizonyítékok beszerzésére, – közölte másnap – majd két hónappal az események után, a Reuters hírügynökséggel Navi Pillay elnök, továbbá megerősítette, hogy továbbítja a bizonyítékokat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, felszólítva a vádemelés megfontolására.

Most egy olyan bizottság élén ülök, amelynek jogában áll ezt kivizsgálni. Tehát kizárt, hogy ne tegyük meg,” – mondta Pillay. Továbbá, bár elmondása szerint néhányan már most is szívesen tanúvallomást tesznek, és ezeket átadják majd az ügyészeknek, hozzátette azt is, miszerint nagy kihívást jelent, hogy Izrael nem működik együtt a szervezettel, arra hivatkozva, hogy Izrael-ellenes elfogultsággal kezeli az ügyeket.

A hét elején Izrael állandó ENSZ-képviselete különleges ülést tartott a testület New York-i székhelyén, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az izraeli nők ellen elkövetett bűncselekményekre.

Október 7-én Izrael a soá óta a legbrutálisabb mészárlást szenvedte el, az atrocitások barbárabbak voltak, mint az ISIS, egyesek szerint barbárabbak, mint a nácik által véghez vittek. Családokat égettek el élve, gyerekeket végeztek ki a szüleik szeme láttára, és szülőket végeztek ki a gyerekeik szeme láttára. De a bűnök itt nem értek véget: a Hamász a nemi erőszakot, és a szexuális erőszakot háborús fegyverként használta. Ezek nem hirtelen ötlettől vezérelt döntések voltak, hogy lányokat gyalázzanak meg, és csonkítsanak meg, majd a bámészkodók éljenzése közben felvonultassák őket, hanem előre megfontolt szándékúak voltak. Sajnálatos módon a nemzetközi testületek, akik állítólag a nők védelmezői, süketnek bizonyultak,” – közölte Gilad Erdan Izrael ENSZ-nagykövete.

Az izraeli hatóságok már megkezdték saját hatáskörben az október hetedikei mészárlások során elkövetett szexuális erőszak, köztük a nemi erőszak ügyének vizsgálatát, miután olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek szexuális bűncselekményekre utalnak, például az áldozatokat levetkőztetve, és megcsonkítva találták.

A Hamász tagadja a vádakat, ugyanakkor Izrael a szexuális erőszakra utaló bizonyítékok sorát adta át a Reutersnek, közöttük szerepelnek olyan tanúvallomások, és fotók, amelyeket a támadások helyszínén tartózkodó elsősegélynyújtók, valamint a holttesteket az azonosítás során gondozó katonai tartalékosok tettek.

Amerikai vízumtilalom – elrettentés a radikális telepesek támadásai ellen

Többszöri figyelmeztetés után, az amerikai Külügyminisztérium kedden közölte, hogy beutazási tilalmat fog elrendelni azon radikális zsidó telepesekkel szemben, akiket a közelmúltban palesztinok ellen a területeken elkövetett támadások sorozatában vontak felelősségre, valamint az izraeliek elleni támadásokban részt vevő palesztinokkal szemben.

A kedden bejelentett szigorítás mindössze egy hónappal azután történt, hogy Izrael csatlakozott az Egyesült Államok vízummentességi programjához, amely lehetővé teszi állampolgárai számára a könnyített beutazást az Államokba. Az intézkedés értelmében, a kizárás miatt érintettek nem lesznek jogosultak a programra, és azok, akiknek már rendelkeznek amerikai vízummal, azokat visszavonják.

A vízumtilalom lehetőségére először a múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök utalt, majd Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt követően jelentette be a döntést, hogy a múlt héten előzetesen már figyelmeztette Izraelt.

A washingtoni kormányzat a Hamász október 7-i támadása óta minden körülmények mellett határozottan kiállt Izrael mellett, elutasította az izraeli hadjárat nyílt bírálatát, ugyanakkor figyelmeztette a jeruzsálemi vezetést, hogy tegyen meg mindent a civil áldozatok számának csökkentése érdekében, és emellett felszólalt a telepesek erőszakos cselekményei miatt Júdea és Szamáriában.

Az Egyesült Államok “hangsúlyozta az izraeli kormánynak, hogy többet kell tennie annak érdekében, hogy felelősségre vonja azokat a szélsőséges telepeseket, akik erőszakos támadásokat követtek el palesztinok ellen a területeken. Ahogy Biden elnök úr többször is elmondta, ezek a támadások elfogadhatatlanok,” – áll Blinken döntést bejelentő indoklásában.

Ma a Külügyminisztérium új vízumkorlátozási politikát vezet be olyan személyek ellen, akik feltételezhetően részt vettek a [ciszjordániai] béke, biztonság, vagy stabilitás aláásásában, többek között erőszakos cselekmények elkövetésével, vagy más olyan cselekményekkel, amelyek indokolatlanul korlátozzák a civilek alapvető szolgáltatásokhoz, és alapvető szükségletekhez való hozzáférését,” – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Blinken elmondása szerint az Egyesült Államok továbbra is felelősségre vonja a palesztinok elleni telepes erőszakot, valamint az izraeliek elleni palesztin támadásokat a területeken, és Izraelben, különös tekintettel a gázai konfliktus miatti rendkívüli feszültségre.

Izraelnek, és a Palesztin Hatóságnak egyaránt felelőssége, hogy fenntartsák a stabilitást,” – hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy “az instabil helyzet egyaránt árt az izraeli, és a palesztin népnek, és fenyegeti Izrael nemzetbiztonsági érdekeit.”

Az amerikai Külügyminisztérium nem fejtette ki, hogy milyen kritériumok alapján határoznák meg a vízum megtagadását, míg Matt Miller külügyminisztériumi szóvivő kedden közölte, hogy az Egyesült Államok nem fogja nyilvánosságra hozni azoknak a nevét, akiknek megtiltják a belépést az Egyesült Államokba.

A feketelistára került személyeket, és néhány családtagjukat, akik jelenleg vízummal rendelkeznek az Egyesült Államokba tájékoztatni fogják arról, hogy azok már nem érvényesek. Akik viszont jelenleg nem rendelkeznek érvényes amerikai vízummal, csak akkor fogják megtudni, hogy szankciókat vezettek be ellenük, amikor vízumot kérnek, és elutasítják őket, – közölte Miller.

A döntéssel kapcsolatban Joáv Gallant védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az izraeli törvények szerint a biztonsági erőkön kívül senkinek sincs joga az erőszak bármilyen formáját alkalmazni. Emellett, Gallant elismerte, hogy egyes radikális telepes ellen adminisztratív őrizetbe vételi parancsot rendelt el.

Nem viselkedhetünk úgy, mint az ellenségeink, akik ki akarnak minket űzni, és meg akarnak ölni. Mi biztonságot akarunk a népünknek, ezért nem használhatjuk azokat a módszereket, ahogyan ők cselekszenek, és nincs szükségünk arra, hogy ezt mások elmagyarázzák nekünk,” – tette hozzá Gallant.

Az izraeli telepeseket képviselő Jesa ernyőszervezet tiltakozott a döntés ellen, mondván, az Egyesült Államok megpróbál egyenlőségjelet tenni az izraeli, és a palesztin erőszak közé, és hangsúlyozva, hogy az említett néhány egyedi eset nem képviseli a közösség egészét. A háborús kabinet minisztere, Beni Gantz hasonlóan elutasította a “telepes erőszak” kifejezést, mondván nem szabad használni, “mert nem képviseli a Júdea és Szamária területén élő telepeseket, akik az esetek több mint 99 százalékában törvénytisztelőek, ugyanakkor elismerte, hogy létezik “a szélsőségesek által elkövetett erőszak, és ezt teljes mértékben el kell ítélnünk.”

The post Biden: A világ nem nézhet félre a Hamász nemi erőszakát illetően first appeared on Új Kelet online.