Avi/ujkelet.live

A háború 294. napja, északi front: Az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy pénteken hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg elkötelezett az északi biztonsági helyzet megváltoztatása mellett.

„Már több mint 500 terroristát likvidáltunk Libanonban, többségüket a Hezbollahból, és infrastruktúrák ezreit semmisítettük meg” – mondta Gordin vezérőrnagy a Golani-dandár csapatainak északon.

„Arcunk és fegyvereink csövei az ellenségre irányulnak. Amikor eljön a pillanat, és támadást indítunk, az döntő támadás lesz” – mondta.


Júdea és Szamária: A palesztin biztonsági erők fegyveres terroristákkal és a foglyok anyjainak tiltakozásával szembesültek, amikor megpróbálták letartóztatni a tulkaremi kórházban Mohammed Dzsabert, aki Abu Sudzsa’a néven ismert, a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet tulkaremi ágának parancsnokát.

A jelentések szerint a terrorista keze megsérült, amikor robbanóeszközt próbált dobni a palesztin biztonsági erőkre. Egy későbbi videó alapján Dzsaber fegyveresek kíséretében megszökött a kórházból.

Dzsaberről tudott, hogy ellenzi a Palesztin Hatóságot, sőt járműveket és fegyvereket is lefoglalt a biztonsági erőitől. Palesztin források áprilisban azt állították, hogy Dzsabert az izraeli hadsereg megölte Tulkaremben, de ezek a jelentések hamisnak bizonyultak.

Olimpia: Jichák Herzog izraeli elnök pénteken Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia miniszterelnökkel, a 2024-es olimpia ma esti megnyitója előtt.

Herzog gratulált Macronnak az olimpia megrendezéséhez, és azt mondta: „Izrael büszke arra, hogy részt vehet az olimpián”, hozzátéve, hogy „minden ugrással és lépéssel, minden rúgással, emeléssel és ütéssel együtt vagyunk fiainkkal és lányainkkal a harctéren, együtt vagyunk azokkal, akik elhagyták otthonaikat az ország északi és déli részén, és továbbra is követeljük a Hamász által fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátását.”


Fenyegetések: A francia rendőrség nyomozást indított egy közösségi média felhasználó ellen, aki megfenyegette a Párizsban tartózkodó Herzog elnököt, jelentette a L’Equipe francia sportügynökség.

A jelentés szerint a nyomozást azután indították meg, hogy egy névtelen felhasználót X-en, aki az esti olimpiai megnyitó ünnepségen Herzog megtámadására szólította, Párizs délkeleti elővárosában, Val-De-Marne-ban lokalizálták.

A riport hozzáteszi, hogy a nyomozásban részt vesz a Val-De-Marne-i rendőrség terrorellenes egysége.


Irán: Iszráel Katz külügyminiszter pénteken azt írta X-en, hogy a francia nagysebességű vasúton ma reggel elkövetett rosszindulatú szabotázscselekményeket „Irán gonosz tengelyének és a radikális iszlámnak a hatása alatt hajtották végre”.

Katz elmondása szerint a héten „Izrael birtokában lévő információk alapján” figyelmeztette francia kollégáját, hogy Irán „terrortámadást tervez az izraeli delegáció és az összes olimpiai résztvevő ellen.

,,Fokozott megelőző intézkedéseket kell tenni, hogy meghiúsítsák a tervüket” – hangsúlyozta. ,,A szabad világnak most kell megállítania Iránt, mielőtt túl késő lenne.”

A 88 izraeli olimpikont éjjel-nappal védik a francia biztonsági szolgálatok, és a Sabak testőrei.


A francia titkosszolgálatok szerint még nem világos, ki áll a vasutak elleni támadások hátterében, amelyek széles körű káoszt okoztak órákkal az olimpia megnyitóünnepsége előtt.

Két biztonsági tisztviselő azonban azt állítja, hogy a kezdeti gyanú keményvonalas baloldaliakra vagy környezetvédelmi aktivistákra terelődött, és a támadások valószínűleg „bűncselekmények” voltak, nem pedig terrorcselekmény részei.

Francia tisztviselők azt is közölték, hogy nincs közvetlen kapcsolat a szabotázs és az olimpiai játékok között.

A bűncselekmények 15-20 évig terjedő büntetést vonhatnak maguk után.


Irán hevesen tagadta Izrael figyelmeztetését, miszerint az Iránhoz kötődő csoportok esetleges támadásokat intézhetnek izraeli sportolók ellen az olimpiai játékok alatt.

,,A terrorakcióknak nincs helye az [Izrael-ellenes] ellenállási csoportok politikai doktrínájában” – írta sajtóközleményében Irán New York-i ENSZ missziója. Izrael ,,nem használhatja fel az ilyen hazugságokat és a figyelemelterelést arra, hogy a tettes szerepéről az áldozat szerepére váltson”.


Kritika: A Gázában fogva tartott túszok hozzátartozói dühösen reagáltak Herzog elnök tegnapi, izraeli sportolóknak tett megjegyzéseire.

Az elnök tegnap azt mondta az izraeli küldöttségnek Párizsban, hogy „valahol odakint Gázában előfordulhat, hogy az egyik túsz meglát titket egy pillanatra, és erőt adtok neki… idén látni akarjuk Izrael zászlaját a világ minden színterén”.

Einav Zangauker, a 24 éves Matan édesanyja, akit otthonából, Nir Oz kibucból raboltak el október 7-én, válaszul kijelentette: „Ahelyett, hogy megmelengetnéd a sportolók szívét, követelem, hogy tedd a dolgod, és gondoskodj a túszok hazahozataláról az asztalon lévő alku révén, amit a miniszterelnök továbbra is megtorpedóz”.

„Herzog elnök, Matan szívét nem melengeti, amikor azt látja, hogy az ország elnöke normalizálja a túszok fogva tartását az olimpia javára, és ugyanez vonatkozik a szexuálisan zaklatott nőkre és az összes többi túszra” – tette hozzá Zangauker.

Herzog hivatala közleményt adott ki a kritikára reagálva, amelyben azt állította, hogy az elnök megjegyzéseit kiragadták a szövegkörnyezetből.

„Az elnök a sportolók lelki erejéről és a túszok lelkéről beszélt, akiket egy pillanatra sem feledhetünk – még az olimpia világszínpadán sem” – áll hivatalának közleményében. Az elnök azt is megismételte, hogy megállapodásra van szükség a túszok mielőbbi hazahozataláról.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Párizsra hangolódva, fenyegetésekkel és kritikával first appeared on Új Kelet Live.