Avi/ujkelet.live

A háború 296. napja, déli front: A Gázai övezet középső részén fekvő Bureidzsből történő rakétatámadásokat követően az izraeli hadsereg felszólította a térségben tartózkodó palesztinokat, hogy távozzanak a területről, és menjenek a kijelölt humanitárius övezet felé, közölve a kiürítendő zónák listáját.

Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes közleménye hangsúlyozza, hogy a rakétatámadásokat követően a hadsereg nagy erővel fog fellépni a Bureidzs térségében lévő terrorcsoportok ellen.

A Reuters szerint vasárnap az izraeli tankok mélyebbre bementek a dél-gázai Khan Junesz keleti részén fekvő Al-Karara, Al-Zanna és Bani Szuhelia negyedekbe.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy katona és egy tiszt a 7. dandár 82. zászlóaljából súlyosan megsérült a Hamász terroristái ellen vívott harcok során Khan Juneszben. A párost kórházba szállították, családjaikat értesítették.


Északi front: Két rakétát lőttek ki vasárnap délután Libanonból Stulára. Az egyik rakéta egy házba csapódott, sérülésről nem érkezett jelentés.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök helyzetértékelést tart a katonai és védelmi felső vezetéssel közölte hivatala.

A kormány várhatóan jelentős megtorló támadást fog jóváhagyni a Hezbollah tegnapi rakétatámadására, melyben tizenkét gyerek és tinédzser meghalt az északi Madzsdal Samszban, de nem akkorát, hogy az teljes körű háborút eredményezzen.


Hárítás: Alig egy nappal a Hezbollah által végrehajtott mészárlás után, a terrorszervezethez közeli Al-Mayadeen csatorna a katasztrófa helyszínéről sugárzott Madzsdal Samszban. A csatorna riportere azt mondta az adásban, hogy „a megszállt szíriai Golánon” van, és azt állította, hogy a gyerekek ,,izraeli támadás miatt” haltak meg.


Riport: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy halasszák el 150 beteg és sebesült gázai gyerek Izraelen keresztüli átszállítását az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy ott részesüljenek orvosi kezelésben. A döntés a libanoni támadás miatt született, melyben tizenkét gyerek és tinédzser meghalt.


Riport: A Hamász terrorszervezet állítólag filmre vette izraeli túszok kínzását, hogy arra kényszerítse Izraelt, enyhítsen a palesztin foglyok körülményein, jelentette a The Telegraph vasárnap.

Az egyik videóban a terrorista csoport tagjai közvetlenül Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterhez szólnak, aki a börtönpolitikát irányítja, idézett a hírportál két izraeli tisztviselőt.

A videón a túszok kínzása látható, miközben a Hamász arra figyelmeztet, hogy az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok fogvatartásának körülményei befolyásolják a gázai túszok jólétét.

A riport megjegyzi, hogy Ben-Gvir hivatalba lépése óta prioritásként kezeli a palesztin foglyok körülményeinek rontását, ami miatt ismételten összeütközésbe került a Sabak belbiztonsági szolgálattal, amely attól tartott, hogy ez újabb erőszakos konfliktust robbant majd ki a Hamásszal.

Az egyik magas rangú izraeli tisztviselő, aki megmutatta a videót Ben-Gvirnek, azt állította, hogy a miniszter válaszul közölte, hogy ez csak legitimitást ad Izraelnek a palesztin foglyok elleni további fellépésre.

„Még az azután is, hogy figyelmeztették, hogy a közösségi médiában lájkokra irányuló vágya miatt a túszok Gázában szenvednek és megkínozzák őket, ő mosolygott és azt mondta, folytatni fogja”.

Ben-Gvir a The Telegraph-nak azt nyilatkozta, hogy „nincs tudomása” az állításokról.

Délután X-en a következőt írta: „A Hamász nem küldött nekem semmilyen videót, és nem vagyok hajlandó együttműködni a Hamász propagandájával: csak célkereszten keresztül szabad beszélni a Hamásszal”.

„A Hamász terrorszervezet nem keresett ürügyet október 7-én a gyilkolásra, nemi erőszakra, túszejtésre és élő civilek, sőt holttestek bántalmazására, sőt a fogságban is ölt túszokat. A Hamászt le kell győzni, és nem szabad engedni a megadást követelő diktátumának: a Gázai övezet területét végleg el kell foglalni, le kell állítani a humanitárius segélyt, és le kell győzni”.

„A terroristák körülményei a börtönökben valóban romlottak, és a nyári táboroknak vége lett, és erre büszke vagyok” – tette hozzá Ben-Gvir. ,,Nem áll szándékomban engedni a Hamász diktátumának.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Ben-Gvir tagadja, hogy a Hamász túszokat kínzó videókkal üzent neki first appeared on Új Kelet Live.