ujkeletlive. 

Az október hetedikei Hamász mészárlások és azt követően kezdődött háború óta a tegnap esti legsúlyosabb Hezbollah-támadást követően izraeli tisztviselők gyors és példátlan válaszlépést ígértek, ami megfordíthatja az északi fronton zajló helyzetet, jelentősen megnövelve a széleskörű eszkaláció esélyét.

Az iráni támogatottságú Hezbollah terrorszervezet megdöbbentő támadásának célpontja egy focipályán játszó gyerekek csoportja, a 12 halálos áldozat és számos sebesült életkora 10 és 20 év közötti, – erősítette meg Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

A helyszínen talált törvényszéki leletek, a dél-libanoni Siba falutól északra fekvő területről indított Falaq-1 rakétára utalnak, ami egy több mint 50 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó robbanófejjel ellátott iráni rakéta, amit kizárólag a Hezbollah terrorcsoport használ, – tette hozzá Hagari.

Washingtoni útjáról visszatérő Binjámin Netanjahu miniszterelnök világossá tette, miszerint Izrael nem fogja hagyni, hogy a Madzsdal Samszban elkövetett gyilkos támadás csendben tűnjön el, és a Hezbollah olyan súlyos árat fog fizetni ezért, amilyet eddig még soha, – közölte hivatala.

A miniszterelnök a támadás idején még az Egyesült Államokban tartózkodott, várhatóan vasárnap kora délután érkezik  vissza Izraelbe, a döntéshozó biztonsági kabinet megérkezése után fog összeülni.

Az eredetileg tervezett helyett néhány órával előbbre hozott indulás előtt videoüzenetben hangsúlyozta – „a meggyilkoltak között voltak kisgyerekek, akik éppen fociztak – mondta. Mindannyiunk szívét összetörték ezek a látványok,” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy az egész nemzet áll a drúz közösség melletti „nehéz időszakában, amely a mi nehéz időszakunk is.”

A miniszterelnökhöz hasonlóan a biztonsági tisztviselők szintén súlyos válaszlépést ígértek jelezve, hogy a 10 hónapja tartó egyre súlyosabb konfrontációt az izraeli-libanoni határon nem tűrhetik tovább.

A szombat esti támadás helyszínére érkező Herci Halevi vezérkari főnök arról biztosította a közösségi vezetőket, hogy a terrorcsoport, amely „nem tesz különbséget a drúzok és a zsidók megölése között, jelentős választ” fog kapni Izrael részéről.

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter [Vallásos Cionizmus] tegnap esti közösség médiában megjelent bejegyzésében azonnali visszatérésre és egyenesen Naszrall likvidálására szólította fel a miniszterelnököt.

A kisgyermekek haláláért [a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Haszan] Naszrallahnak fejével kell fizetnie. Ennek árát egész Libanonnak meg kell fizetnie. A szükséges lépésekkel kapcsolatos álláspontom jól ismert. A miniszterelnöknek azonnal vissza kell térnie. Itt az ideje a cselekvésnek,” – közölte Szmotrich.

Eközben Itamar Ben-Gvir [Otzma Jehudit]  nemzetbiztonsági miniszter azzal vádolta a kormányt, hogy szándékosan kerülte „annak elismerését, hogy tíz hónapja harcban állunk a Hezbollah ellen.”

Ma már senki, semmilyen fórumon, beleértve a védelmi minisztert is, aki csak a Hezbollah megfékezésére törekedett, nem kerülheti el a véres valóságot – háborúban állunk,” – áll Ben-Gvir közleményében, hozzátéve „felszólítom a miniszterelnököt, hogy azonnal hívja össze a kabinetet, [akár] titkosított telefonon keresztül, hogy meghozzák a döntést, amit már régóta követelek – háborút északon, most!”

A hadikabinet volt minisztere Beni Gantz [Nemzeti Egység] szintén azt ígérte, hogy pártja „széles körű támogatást nyújt a kormányon kívülről minden olyan határozott és hatékony válaszlépéshez, amely helyreállítja a biztonságot az északi polgárok számára.”

A támadást követően Gantz személyesen is részvétét fejezze ki a drúz közösség vezetőinek Madzsdal Samszban.

Izrael amerikai nagykövete, Michael Herzog tegnap este kijelentette, hogy a válasz nem marad el.

Ma a Hezbollah, az Egyesült Államok által megjelölt terrorszervezet 12 civilt, többségükben gyermeket gyilkolt meg és több tucatnyi embert megsebesített egy halálos rakétatámadás során az észak-izraeli drúz faluban, Madzsdal Samszban. Mélységesen elszomorít a szörnyű látvány, ahogyan a gyerekek focizni gyűltek össze, de ehelyett megölték őket,” – összegezte Herzog, hangsúlyozva – „biztosak vagyunk abban, hogy hamis állításával ellentétben a Hezbollah lőtte ki a halálos rakétát – egy Iránban gyártott rakétát. A Hezbollah október 8. óta folyamatosan lövi Izraelt, és most átlépett egy újabb határt. Ez nem marad válasz nélkül. A szívem a drúz közösségért dobog. Őszinte részvétemet fejezem ki azoknak, akik elvesztették szeretteiket, és gyors felépülést kívánok azoknak, akik megsérültek,” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok elítélte a gyilkos támadást, és ismételten biztosította legfontosabb szövetségesét támogatásáról. A Biden-kormányzat egyik tisztviselője, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, miszerint a Hezbollah halálos csapása totális háborút robbanthat ki Izrael és az Irán által támogatott terrorcsoport között, – „ami ma történt, az lehet a kiváltó ok, ami miatt aggódtunk, és amit 10 hónapja próbálunk elkerülni,” – nyilatkozta egy forrás az Axiosnak, emellett Washington „továbbra is támogatni fogja az erőfeszítéseket, hogy véget vessenek ezeknek a szörnyű támadásoknak a kék vonal mentén, melynek elsődleges prioritásnak kell lennie,” – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményében.

Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője megrázónak nevezte a Madzsdal Samsz támadásáról készült felvételeket.

Határozottan elítélem ezt a vérfürdőt. Független nemzetközi vizsgálatra van szükségünk ennek az elfogadhatatlan incidensnek az ügyében. Minden felet a legnagyobb önmérsékletre és a további eszkaláció elkerülésére szólítunk fel,” – írta Borrell az X-en közzétett bejegyzésében.

A libanoni kormány először szállt szembe a Hezbollah Izrael elleni támadását illetően, bár nem tett név szerint említést Madzsdal Samszról, közleményében „az ellenségeskedések azonnali beszüntetését sürgette minden fronton,” és elítélte a civilek elleni támadásokat.

A gázai túszok szabadon bocsátását és új választásokat követelő heti tüntetéseken résztvevők tegnap este egy perces néma csendben tisztelegtek a halálos rakétatámadás áldozatai előtt.

The post Északi front – Izrael jelentős megtorló lépésekre készül a Madzsdal Samsz-támadásra first appeared on Új Kelet Live.