Avi/ujkelet.live

A háború 297. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet Madzsdal Samsz elleni rakétatámadásának 12. áldozata a 11 éves Guevara Ibrahim.

Ibrahimot a támadás óta eltűntként regisztrálták, mígnem tegnap este végre azonosították a maradványait.


Bizonyíték: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap bizonyítékokat tett közzé, bemutatva, hogy a szombati rakétacsapás helyszínén talált repeszek megegyeznek az iráni gyártmányú Falaq-1 rakétával, amelyet a Hezbollah terrorszervezet használ.

A hadsereg közzétette a dél-libanoni Siba térségből indított nehézrakéta repülési útvonalát is. A hadsereg szerint az iráni gyártmányú Falaq-1 hatótávolsága 10 kilométer, robbanófeje pedig 50 kilogramm.

Az izraeli hadsereg becslései szerint a Hezbollah terrorszervezet a szombati rakétatűzet a Golán-fennsík egyik katonai bázisára irányította, de az véletlenül a drúz közösség futballpályán csapódott be, jelentette tegnap a 13-as csatorna.

Ezenkívül a Falaq-1 típusú rakéta néhány méterre robbant fel egy óvóhelytől, amelybe csak néhány gyereknek sikerült bejutnia – míg 12 gyerek és tinédzser életét vesztette. Az izraeli hadsereg elismeri, hogy a Vaskupola nehezen tudja elkapni a nehéz és rövid hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a tragédiáért felelős rakétához.

A Hezbollah szombaton közölte, hogy Falaq rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg Madzsdal Samsz közelében lévő bázisára, bár miután civil áldozatokról számoltak be a közösségben, a terrorcsoport tagadta részvételét az incidensben.


Támadások: A légvédelmi rendszerek reggel elfogtak egy drónt, mely Libanonból lépett be Nyugat-Galilea területére. A szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták Jaara és Adamit közösségekben. Sérülés nem történt.

A libanoni média tegnap este izraeli légicsapásokról számolt be a dél-libanoni Hula és Markaba közelében. Reggel pedig egy járművet célzó izraeli dróncsapásról Majsz al-Dzsabal és Saqra között. Egy személy meghalt, négy pedig megsérült.


Belpolitika: Binjámin Netanjahu miniszterelnök dühét fejezte ki Joáv Gallant védelmi miniszterrel szemben utóbbi szombati nyilatkozatát követően, a Madzsdal Samsz-i támadásra adott lehetséges válaszlépésekről szóló megbeszélések közepette, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A nyilatkozat szerint Gallant ,,meghatározta a cselekvési irányokat, és ennek megfelelően irányította a biztonsági szervezetet”.

A bejelentést követően Netanjahu környezete haragját fejezte ki a védelmi miniszter iránt, és rámutatott, hogy Gallant ,,egyedül akar döntéseket hozni és irányítani a háborút”.

Mindeközben a 13-as csatorna vezető védelmi szakértője, Alon Ben-David tegnap este arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg csak katonai célpontok támadását javasolta a biztonsági kabinetnek a megtorláshoz. Ez azt sugallja, hogy tudatában van annak, hogy ha Izrael infrastruktúrát támad, a Hezbollah hasonlóképpen válaszolna. A Hezbollah szintén tudatában van annak, hogy az izraeli megtorlás közeledik, és egyes posztjait Libanon különböző részein kiürítette.


Erdogan: Recep Tayyip Erdoğan elnök tegnap este azt mondta a gázai háború kapcsán, hogy országának „nagyon erősnek kell lennie ahhoz, hogy Izrael ne tegye ezt a palesztinokkal… Ahogy bementünk [a Hegyi-] Karabahba, ahogy bementünk Líbiába, ugyanúgy megtehetjük velük is. Nincs semmi, amit ne tehetnénk meg. Csak erősnek kell lennünk.”

Bizarr kijelentése akkor hangzottak el, amikor Izrael mérlegeli, hogyan reagáljon a Golán-fennsíkon szombaton végrehajtott rakétatámadásra, mely 12 gyermeket és tinédzsert ölt meg, és amiért Izrael és az Egyesült Államok a Hezbollahot tette felelőssé.

Órákkal ezt követően a török külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben Netanjahu miniszterelnököt Adolf Hilterhez hasonlította.

„Ahogy a népirtó Hitlert is utolérte a végzet, úgy a népirtó Netanjahut is utoléri” – áll a közleményben. „Azokat, akik megpróbálták kiirtani a palesztinokat, felelősségre vonják, akárcsak a népirtó nácikat. Az emberiség kiáll a palesztinok mellett. Nem lesztek képesek eltüntetni a palesztinokat.”

The post A 12. áldozat, bizonyítékok, stratégia és Erdogan fenyeget first appeared on Új Kelet Live.